Det säger Suzan Nilsson, chef för affärsområde vatten på Västervik miljö och energi, VME.
På flera håll i landet har den senaste tidens hårda regn gjort att avloppsvatten runnit rakt ut från reningsverken, utan att ha hunnit gå igenom de olika stegen för att rena vattnet.
– Skyfall och höga flöden innebär ofta en stor påfrestning på våra reningsverk. Vi ser att vår reningsprocess har påverkats av de senaste skyfallen, men vi har klarat oss bra i Västerviks kommun och trots en något försämrad rening visar våra analyser att vi klarar våra utsläppskrav, förklarar Suzan Nilsson.
Eftersom avloppsvatten och dagvatten, det vatten som kommer från regn och snösmältning, ofta leds i samma ledningar, blir det mycket vatten i reningsverken samtidigt vid skyfall. Då är det risk för att det svämmar över i reningsverken, och att vattnet inte hinner gå igenom alla reningssteg innan det släpps ut.
– Vi arbetar långsiktigt och envetet med att förnya och förstärka vårt ledningsnät för minskat inläckage och vi börjar se att det ger resultat i form av ökad robusthet vid nederbörd, berättar Suzan Nilsson.
– Med det nya reningsverket på Lucerna i Västervik kommer vi att ha större möjlighet att kunna hantera inkommande avloppsvatten då ombyggnaden innefattar en betydande ökad dimensionering och kapacitetshöjning med bassänger som anpassas för höga flöden. På så sätt kan vi säkra vår viktiga reningsprocess även vid kraftiga regn.