Västervik framhävs som förebild

En lyckad integration är ett måste om länet ska kunna dra nytta av flyktingströmmen. I Västervik har man kommit långt, enligt Åsa "Felix" Everbrand, projektledare på länsstyrelsen.

Modulhusen i Ankarsrum nämns som ett positivt exempel på ett lyckat integrationsarbete.

Modulhusen i Ankarsrum nämns som ett positivt exempel på ett lyckat integrationsarbete.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2017-01-27 09:30

Från tomma huslängor och vikande befolkningstal – till hög inflyttning och bostadsbrist. För flera kommuner i Kalmar län har flyktingkrisen lett till ett omvänt läge, jämfört med hur det sett ut tidigare. Något som både skapar möjligheter och utmaningar. Åsa "Felix" Everbrand, projektledare på länsstyrelsen, stöttar kommunerna i arbetet med bosättning och integration av nyanlända.

– Jag fixar inga bostäder, den frågan ligger hos kommunerna. Men jag kan vara ett bollplank och har en rådgivande funktion. Huvudpoängen är att jobba ihop med kommunerna, och sprida goda exempel.

Hon berättar att Västerviks kommun kommit långt på egen hand i sitt arbete med att skapa bostäder och jobb åt nyanlända. Västervik var till exempel först med att bygga modulhus enligt "Västerviksmodellen" och kommunen har jagat bostäder genom både allmännyttan och privata fastighetsägare. Man har också tittat på busstidtabeller och hur de kan förändras så att fler orter i kommunen blir tillgänglig för nyanlända – och andra – att bosätta sig i.

– Västervik är en förebild i det här sammanhanget, säger Åsa "Felix" Everbrand.

Hon poängterar att det inte finns något magiskt trollspö för att hitta bostäder. Det är många faktorer som spelar in. Att få igång byggandet är viktigt, men långt ifrån den viktigaste faktorn.

– Majoriteten, 95 procent, av alla bosättningar kommer att ske i befintliga bostäder.

Många kommuner i länet önskar att få tillbaka de lägenheter som Migrationsverket hyr åt asylsökande. Det är en fråga som lyfts av kommunerna, länsstyrelsen och SKL (Sveriges kommuner och landsting) i kontakterna med Migrationsverket.

– Jag och länsstyrelsen är en länk mellan kommunerna och myndigheterna. Många frågor måste kommunerna driva själva, men ibland kan man driva liknande frågor tillsammans, och lyfta det länsgemensamma.

Men statligt och kommunalt arbete i all ära. En av de viktigaste nycklarna för en lyckad integration är, enligt Åsa "Felix" Everbrand, att "gammalsvenskar" och nyanlända möts och lär känna varandra. Här har civilsamhället – kyrkor, föreningar och privatpersoner – en viktig roll att spela. Frågan är brännande akut. Om kommunerna inte lyckas är risken att de nyanlända som stannar kvar, och även andra svagare grupper, hamnar i utanförskap och misär.

– Att vi har fått många nyanlända hit är en möjlighet för Kalmar län och för kommunerna i länet, men det gäller att vi kraftsamlar så att de vill stanna här, och även kan få jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!