Västervik får fler och fler 25-29-åringar

Så fort de tagit studenten sticker de från gudsförgätna Västervik, och kommer bara tillbaka till föräldrarna vid jul och nån semestervecka per år. Stämmer den förutfattade meningen? Nej.

Markus Fridell på kommunens samhällsbyggnadsenhet har tagit fram statistiken som kanske inte välter omkull den förutfattade meningen om att alla unga lämnar stan, men den ger dock en tydlig vink om att verkligheten är helt tvärtom.

Markus Fridell på kommunens samhällsbyggnadsenhet har tagit fram statistiken som kanske inte välter omkull den förutfattade meningen om att alla unga lämnar stan, men den ger dock en tydlig vink om att verkligheten är helt tvärtom.

Foto: Montage

Västervik2023-12-23 21:00

Positiva trender

Möjligen stämde känslan i slutet på 90-talet, då kurvan gick nedåt, men de senaste 20 åren är det en viktig trend som steg för steg puttrat på i positiv riktning.

Vi har fler och fler invånare i åldern 25-29 år.

Markus Fridell på samhällsbyggnadsenheten har tagit fram siffrorna, och han vet en del om vilka dessa är. En del är personer som blivit kvar, en del är hemvändare, en del är inflyttade från andra orter. 

Om man ska vara exakt handlar ökningen om antalet 25-29-åringar, jämfört med hur stora dessa årskullar var tio år tidigare i Västerviks kommun. 

Ser man till 2004, när det var sämst ställt med återväxten i stan, var bara 60 procent av årskullarna kvar i kommunen.

2022, vid den senaste mätningen, var hela 80 procent av årskullarna kvar.

undefined
Mellan 1996 och 2004 minskar antalet 25-29-åringar i Västerviks kommun, jämfört med hur stora dessa kullar var tio år tidigare. De senaste 20 åren har dock trenden vänt. Fler och fler unga vuxna väljer att bo i Västervik.

Markus Fridell kallar det för kvarstannandegrad, en väldigt hög kvarstannandegrad.

– Siffrorna signalerar att Västerviks kommun upplevs som attraktivare för människor i unga vuxna åldrar, än hur det varit tidigare, säger Fridell och tillägger:

– Vi är inte uppe på över 100 procent, men kvoten är betydligt högre än vad gemene man tror. 

Extra uppseendeväckande anser han att siffrorna är utifrån hur samhället ser ut idag, jämfört med på 90-talet. För att få ett jobb krävs det idag i högre grad vidareutbildning, vilket borde göra att fler ungdomar än tidigare behöver flytta från Västervik.

Det finns också ett större antal utbildningsplatser runtom i landet att söka.

Just av den anledningen kan Campus Västervik vara en av anledningarna bakom att trenden vänt.

– Det har inte jag analyserat i detalj, men vet att deras utbud har ökat rätt kraftigt de senaste åren, så det kan säkert påverka, säger Fridell. 

Och visst finns det en koppling sett till tid. Högskoleverksamheten i Västervik startade 1997 och kurvan gällande unga vuxna vände 2004. Campus har idag omkring 800 studenter.

Här ska det visserligen noteras att det inte är 8 av 10 av de individer som fanns i kommunen 2012, som är kvar eller tillbaka 2022. Vissa har ersatts av andra i den årskullen som växten upp någon helt annanstans. Men det påverkar inte slutsatsen att Västervik idag har en relativt större del unga vuxna, än för 20 år sedan.                      

Flyttnettot positivt

Lyfter vi blicken är det också det så kallade flyttnettot som håller Västerviks befolkningssiffror under armarna, så att säga. De senaste 20 åren har kommunen gått plus om man tar inflyttning minus utflyttning, alla år utom två. I första hand är det inflyttning från andra länder som påverkar, men exempelvis under pandemin var inflyttningen från andra delar av Sverige också stark.

Trots det förändras inte befolkningen nämnvärt över tid. Orsaken är att det dör fler än det föds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!