Västervik får algövervakning

Fyra provtagningsplatser i Västervik är föreslaget från regionförbundet, när projektet Fröken Alg utökas till alla kustkommuner i länet.

Rabarbersoppa. De blågröna algerna blommar och har samlat ihop sig till en enda stor rabarbersoppa. För att veta vilka stränder som är algfria under sommaren hoppas regionförbundet nu kunna ordna mätstationer längs kusten i hela länet. Foto: Sara Bohlin

Rabarbersoppa. De blågröna algerna blommar och har samlat ihop sig till en enda stor rabarbersoppa. För att veta vilka stränder som är algfria under sommaren hoppas regionförbundet nu kunna ordna mätstationer längs kusten i hela länet. Foto: Sara Bohlin

Foto:

Västervik2007-04-19 00:25
Förra sommaren startade Högskolan i Kalmar projektet Fröken Alg i samarbete med länsstyrelsen, regionförbundet, ÖTAB samt frivilliga provtagare på Öland och i Kalmar. Med hjälp av fotodokumentation, och filtrering kontrollerades algsituationen varje dag. Forskare på Högskolan i Kalmar analyserade proverna och resultaten lades sedan ut dagligen på en hemsida som höskolan administrerade.
Tack vare det kunde turisterna hitta semestermål som fortfarande var algfria. Öland drabbades inte lika hårt som året innan av att turisterna uteblev.
- 2005 var turistindustrin på Öland förtvivlad, säger Christina Esplund.
Hon är biolog på Högskolan i Kalmar och har varit involverad i projektet sedan starten.
Fröken Alg blev så lyckat att regionförbundet nu har föreslagit att projektet ska utökas till att gälla alla kommuner längs kusten i Kalmar län.

Akko Karlsson (mp) är vice ordförande i Regionförbundet i Kalmar län tycker det är viktigt att Västervik tar del i projektet, inte minst för att turismen är så viktig för kommunen.
- Turister är ju väldigt aktiva i sitt val av turismål och söker rätt på platser som det är okej att komma till, säger hon.
Ser det då ut som om hela Västerviks skärgård är full med alger kanske turisterna väljer att åka någon annan stans.
På vilka platser i Västervik mätningarna ska genomföras är inte beslutat ännu. Det beror på vilket intresse som finns. Förslaget från regionförbundet är fyra, men det kan bli mellan tre och fem platser.
- Det hela bygger ju på att man har frivilliga som kan göra mätningar, säger Akko Karlsson.

Till att börja med föreslår hon att uppgiften skulle kunna läggas på campingplatserna i Västervik och Loftahammar.
- Där är det bemannat och personalen tar ändå prover på vattentemperaturen varje dag, säger Akko Karlsson.
I proverna som görs ingår siktprover, en vit platta på en mätsticka körs ner i vattnet och man kan se hur stort siktdjupet är. Det görs även vattenprover där provtagaren testar grumligheten och jämför med en färgskala.
Just nu utvärderas även resultatet av proverna från Fröken Alg av två projektstudenter på högskolan. De gör en sammanställning av resultaten från 2006 för att se hur näringstillförseln och algförekomsten förändrats under året.
- Hur mycket algerna växer beror ju på hur mycket näring det finns i vattnet, vilken tillgång de har till kväve och fosfor, säger Christina Esplund.
Att försöka förutsäga någonting om sommaren tycker hon är svårt. Eftersom forskningen på näringsämnen i vattnet är inne på sitt första år är det svårt att se några mönster.
- Men Östersjön är väldigt näringsrik på grund av övergödningen som pågår, det är utsläpp från biltrafik och jordbruksmark. Blir det sammanhängande perioder av värme och någorlunda vindstilla så är det risk för att algerna växer till sig och blommar på samma sätt som de har gjort under de senaste åren, säger Christina Esplund.Fotnot: Aktuell information om algsituationen i länet kommer under sommaren att läggas ut på en hemsida som tillhör Högskolan i Kalmar, www.hik.se/alg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om