Västervik deltog inte i hedersenkät

Enkät drunknade i arbetsbördan. Två flickor per kommun utsätts för hedershot.

Bara ett fåtal fall av hedersrelaterat våld eller hot om våld är kända iKalmar, Blekinge och Kronobergs län. Men de fall som kommit tillmyndigheternas kännedom är mycket allvarliga. Foto: ANDERS STEINER

Bara ett fåtal fall av hedersrelaterat våld eller hot om våld är kända iKalmar, Blekinge och Kronobergs län. Men de fall som kommit tillmyndigheternas kännedom är mycket allvarliga. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-03-08 01:00
Under hösten genomfördes en landsomfattande undersökning om hedersrelaterat våld på initiativ av regeringen (undersökningen presenteras i intilliggande artikel). En enkät gick ut till verksamhetsansvariga för socialtjänsten i kommunerna.
- Kalmar och Västervik har inte svarat. Det är lite trist för jag har skickat ut påminnelser, säger Therese Magnusson, projektledare för kartläggningen av hedersrelaterat våld i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län.
I Västervik har arbetsbelastningen på socialförvaltningen varit hög.
- Vi har inte haft någon IFO-chef. Jag har fått enkäten på mejl, men inte kunnat prioritera den, säger socialchefen Björn Hjortsberg.
Den förra chefen för individ- och familjeomsorgen, IFO, Johan Pehrsson slutade i somras. Fram tills nyligen har posten gapat tom i väntan på att den nya IFO-chefen Christer Larsson skulle tillträda. Det har inneburit merarbete för Björn Hjortsberg som skött två chefuppdrag och blivit tvungen att prioritera den löpande verksamheten.
- Det viktiga just nu är att vi får ta del av resultatet. Vi ska följa upp enkäten och förbättra de nuvarande arbetsmetoderna så att vi kan stötta de här personerna på alla sätt, säger Björn Hjortsberg som anser att hedersproblematiken är en mycket allvarlig fråga som måste uppmärksammas.
Bara ett fåtal fall av hedersrelaterat våld eller hot om våld är kända i de tre länens 25 kommuner     i genomsnitt rör det sig om en-två flickor per kommun. Men dessa flickor har befunnit sig i en allvarlig hot- och/eller våldssituation.
- Jämför man med de andra länen så är det inte så mycket här     Jönköping och Halland har betydligt högre siffror     men det är högt nog. Fast det är inte så pass allvarligt att det inte går att göra något åt, säger Therese Magnusson.
Siffrorna från Kalmar, Kronoberg och Blekinge län har skickats vidare till länsstyrelsen i Malmö som tillsammans med de andra storstadslänsstyrelserna ska sammanställa resultatet. Redan nu står det klart att över 100 kvinnor i Småland, Skåne, Blekinge och Halland har utsatts för hedersrelaterat våld.
Sammanställningen ska vara färdig till 31 mars då den ska skickas vidare till regeringen.
Alla projektledarna runt om i landet har också lämnat förslag på åtgärder.
- Vi vill ha en samordnartjänst på 50 procent som ska plocka fram och hitta utbildningsinsatser på basnivå och specialistnivå. Sen beror det på vad vi får för resurser.
Det som saknas är kunskap kring hedersrelaterade problem. Dels behövs kunskapshöjande aktiviteter i till exempel skolor där de flickor som själva riskerar att drabbas behöver mycket hjälp och stöd. Dels önskar sig länsstyrelserna ett specialistteam bestående av olika yrkeskategorier med specifik kunskap om problematiken.
Som ett led i upplysningen planerar projektledningsgruppen ett kunskapshöjande seminarium den 26 maj.

FAKTA: Hedersbegreppet
Det finns ingen klar definition på vad som är hedersrelaterat, men de personer som intervjuats för undersökningen menar att det ofta förekommer olika former av kontroll och förtryck som är kopplat till en patriarkal struktur och till att bevara flickans oskuld.
Flickorna mår dåligt eftersom de hela tiden måste anpassa sig till två olika världar: den hemma och den i skolan.
Hedersbegreppet är inte en religiös företeelse utan är kopplat till seder och traditioner.
En flicka som är utsatt för hedersrelaterat våld eller hot om våld har en verkligt svår situation. Att hon berättar för utomstående om problemen kan innebära att familjens heder kränks ytterligare och faran för henne blir ännu större.
Om flickan har ett akut skyddsbehov kan hon omhändertas av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga (LVU). Polisen kan erbjuda livvakt, larmpaket eller förmedla hjälp till skyddat boende eller skyddad identitet.
Också pojkar lider av hedersproblematiken. De kan vilja ge sina systrar större frihet, men ha order hemifrån om att bevaka dem. Pojkarna kan också utsättas för våld eller hot om våld om de bryter mot släktens seder och bruk.
En förebyggande åtgärd som föreslås i undersökningen är att erbjuda svenska värdfamiljer eller kontaktfamiljer åt invandrare. Om invandrare på ett tidigt stadium får kunskap om det svenska samhället kan otryggheten och segregationen motverkas.
Källa: Länsstyrelsernas undersökning av behovet av insatser mot hedersrelaterat våld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om