Västervik del i större region

I onsdagens tidning skrev Kalmar läns landstingsdirektör Alf Jönsson ett debattinlägg om att Sverige behöver större sjukvårdsregioner. Nu har landstingets politiker sagt sitt i saken.

Vice ordförande. Landstingsrådet Christer Jonsson (c) håller inte med Alf Jönsson.

Vice ordförande. Landstingsrådet Christer Jonsson (c) håller inte med Alf Jönsson.

Foto:

Västervik2007-01-22 00:25
Alf Jönsson menar att att det är viktigt att lyfta fram hälso- och sjukvårdsfrågor i debatten om större regioner.
I debattartikeln skriver han att större sjukvårdsregioner kan göra landets hälso- och sjukvård bättre.
Alf Jönssons teser är bland annat att forskningsresultat sprids snabbare i större regioner än i mindre regioner.
Jönssons teser har sitt ursprung i Socialstyrelsens skrivelse God vård på lika villkor: Geografi, demografi, volym & kvalitet (2005).

I skrivelsen redovisas undersökningar gjorda av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).
SBU konstaterar att det vetenskapliga underlaget för sambandet mellan olika verksamheters omfattning och dess resultat inte ger något entydigt svar.
Inom flera verksamhetsområden, till exempel psykiatri och barnmedicin saknas i dag kunskap om eventuella samband mellan volym och kvalitet.
Socialstyrelsen anser att det krävs en regional nivå för kunskapsstyrningen och att ett begränsat antal regionala kunskapscentra skulle fylla en mycket viktig funktion i utvecklingen av kunskapsstyrd vård.
Sådana kunskapscentra kopplas till universitetssjukhusen.
Ur ett strikt hälso- och sjukvårdsperspektiv ser Socialstyrelsen stora fördelar för sjukvården om den nuvarande indelningen i stort kan följas.
För Västerviks del innebär det i dag del i en region som består av Jönköpings-, Kalmar- och Östergötlands län med ett universitetssjukhus i Linköping.
Samverkan mellan länssjukhus och regionsjukhus anses vara väl upparbetad.

Christer Jonsson (c) som är landstingsråd och vice ordförande i landstingsstyrelsen tycker att det är bra att debatten om hur regionerna ska formeras nu tar fart, men han håller inte med Alf Jönsson.
- Det finns i dag inget som säger att större sjukvårdregioner leder till bättre vård.
- Sjukvården är en pusselbit, men vi måste ta minst lika stor hänsyn till infra-, näringslivs- och arbetsmarknadsstrukturer när det kommer till att införa eventuellt större regioner.
Christer Jonsson säger att trenden i dag gäller större regioner.
- Det tror jag blir bra. Det innebär att frågor flyttas ner på regional nivå och det ökar det demokratiska inflytandet, men sjukvården ska inte styra allt, säger han.

Lena Segerberg (s) som är landstingsråd stämmer in i mycket av vad Alf Jönsson skriver.
- Man måste peka på det som Alf Jönsson säger, sjukvården är en stor del av samhällsverksamheten och ett universitetssjukhus måste ingå i regionen. Har man inte det är det svårt att ta till sig den medicinska kunskapen.
- Den nära vården är väldigt viktig och den ska utvecklas ännu mer. Patienter som till exempel har kroniska sjukdomar ska inte behöva åka 10-15 mil för att få sjukvård.
- Distriktsorganisationerna ska vi ha kvar och utveckla, säger Lena Segerberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om