Likaså ska kommunen ingå i ett större ledningssystem.
Syftet med nyordningen är att räddningstjänsterna i Sverige bättre ska kunna hantera stora, långdragna och komplicerade händelser och insatser.
Det förklarar kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson.
I dag tillhör Västerviks kommun ledningscentralen i Växjö men vid årsskiftet flyttar man över till Jönköping.
Jansson förklarar att valet stod mellan Kalmar, Linköping och Jönköping, och efter att man noga undersökt för- och nackdelar med samtliga tre alternativ föll valet på det sistnämnda.
Bland annat tack vare att många aktörer samlas här, något som innebär att man tillsammans förfogar över stora resurser.
– Detta var också det mest kostnadseffektiva alternativet, menar Joakim Jansson.
Den 1 januari 2022 ska nyordningen sjösättas.
Och från och med då ingår räddningstjänsten i Västerviks kommun i räddningsregion sydöstra Sverige som omfattas av Kalmar-, Blekinge-, Jönköpings-, Östergötlands- och Kronobergs län.
– För vår del, i Västerviks kommun, kräver nyordningen att vi stärker vår ledningsorganisation och rekryterar fler befäl som kan klara större insatser, säger Jansson.
Kortfattat ser samarbetet ut så här, mellan Västervik och närliggande kommuner:
1. Västerviks kommun samarbetar i första hand med grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred, precis som tidigare.
2. I nästa fas sker så kallad gränslös samverkan mellan Valdemarsvik, Åtvidaberg, Kinda, Vimmerby, Oskarshamn och Västervik.
3. Behövs ytterligare resurser kopplas så Jönköpings ledningscentral in, i vilken totalt 30 kommuner ingår. Ett vakthavande befäl och en vakthavande räddningschef ska på ett rullande schema finnas tillgängliga och kunna prioritera och samordna insatserna dygnet runt.
Bakgrunden till nyordningen är som redan nämnts den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Efter den tillsatte regeringen en utredning som skulle ringa in hur man kan minska riskerna för en liknande katastrof i framtiden. Rapporten kompletterades med några ytterligare åtgärdsförslag efter de många bränderna 2018.
I höstas beslutade också riksdagen om förändringar i LSO, Lagen om skydd mot olyckor. Den uppdaterade versionen av lagen gäller från och med 1 januari i år.
Den nya lagen innebär bland annat utökade befogenheter för MSB att prioritera och fördela räddningstjänsternas resurser.