I Västerviks kommun finns en jämställdhets- och mångfaldspolicy som bland annat ska främja jämställdhet i kommunen. Trots detta är det bara män i vd-position.
De helägda bolagen är Västervik Resort AB (Lysingsbadet) och Västerviks Fastighets AB, som i sin tur har flera dotterbolag under sig. Kommunen är även delägare i Västerviks Biogas AB tillsammans med Tekniska Verken i Linköping. Uppdelningen gör att Sven-Åke Lindberg som är vd i Västerviks Fastighets AB (bland andra Bostadsbolaget) förekommer på flera av vd-posterna.
I styrelserna för dessa bolag sitter sammanlagt 64 politiker, 16 av dessa är kvinnor. Av dessa är två ordförande i styrelsen för bolagen. Den politiska styrelsen tillsätter en VD, en tjänsteman. Fyra män har vd-ställning i sammanlagt åtta bolag som helt eller delvis ägs av Västerviks kommun. Ingen på vd-position är kvinna.
Varför är det så, kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M)?
- Jag tycker att det borde vara runt 50 procent kvinnor som sitter i våra styrelser och också på vd-plats. Det är inte bara en jämställdhetsfråga utan en ekonomisk nödvändighet. Min erfarenhet är att en jämn könsfördelning är bra för bolag, man blir mer konkurrenskraftig och bra resultat nås genom en jämn fördelning.
Varför är det i sådana fall inte fler kvinnor på ledande positioner i kommunens bolag?
- Det är en politisk fråga. Partierna får mandat efter valet och i de kommunala bolagens styrelser sitter politiker. Så det är upp till varje parti vem man sätter var. Styrelsen tillsätter sen en vd för bolaget.
Och där har man inte hittat någon lämplig kvinna?
- Det har varit bra fördelning bland de sökande men att det inte blivit någon kvinna beror på tillfälligheter, löneanspråk tillexempel. Men det fattas kvinnor. Många duktiga förlorar vi till den privata sfären.
Det finns diskussioner om ett lagförslag till kvotering av kvinnor i styrelser, hur ställer du dig till det?
- Fördelningen ska spegla resten av samhället och där är hälften män och hälften är kvinnor. Jag är emot en lag som reglerar sådana här frågor men vi strävar hela tiden efter att jämna ut balansen och det går att göra utan en lag.
På vilket sätt arbetar nu aktivt för att främja jämställdheten i kommunen?
- Genom att vara medvetna om den här situationen. Det finns med i varje debatt och varje beslut. Det är önskvärt att få till en jämnare fördelning.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) har aviserat att det kan komma att bli tal om en lag som kvoterar in kvinnor i styrelser. Samtidigt kommer påtryckningar från EU-håll. En lag om kvotering kan komma att införas om inte börsbolagen skärper sig. I Västervik ligger man jämförelsevis bra till, det är inte tal om varannan damernas ännu men styrelsesnittet ligger över det nationella, som i och för sig ligger långt från 50 procent.