Västervik är långt från jämställt

Det är fortfarande en stor andel kvinnor som tar ut föräldraledigheten. ”Inte hållbart”, säger TCO:s ordförande.

Sakta. TCO:s ordförande är frustrerad över att det går så långsamt mot ett mer jämställt föräldraledighetsuttag.

Sakta. TCO:s ordförande är frustrerad över att det går så långsamt mot ett mer jämställt föräldraledighetsuttag.

Foto: Maja Suslin/TT

Västervik2017-03-12 10:00

I Västerviks kommun tog kvinnor under förra året ut 70,9 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Männen tog ut 29,1 procent. Det visar TCO:s Jämställdhetsindex. Om man jämför med 2015, då siffran låg på 74,1 för kvinnor, är det liten förändring mot ett mer jämställt uttag i Västervik. I Kalmar län tog kvinnor ut 72,6 procent och i riket som helhet tog de ut 71,8 procent. Kalmar län hamnar på fjortonde plats i Sverige i TCO:s Jämställdhetsindex.

– Jag blir frustrerad över att det går så långsamt och att kvinnor i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, tar ut mer än sju av tio dagar av föräldrapenningen. Det är inte hållbart. Om det fortsätter i den här takten dröjer det 20 år innan uttaget kan sägas vara relativt jämställt, säger Eva Nordmark, ordförande i fackförbundet TCO, i ett pressmeddelande.

TCO menar att kvinnor i större grad tar huvudansvaret för att det ska fungera i familjen även efter föräldraledigheten och att många kvinnor går ner i arbetstid för att hinna med.

– Att lösa livspusslet genom att kvinnor arbetar deltid får negativa konsekvenser för kvinnors lön, pension, löneutveckling och karriärmöjligheter. Vi i TCO vill se ett arbetsliv där både kvinnor och män har möjlighet att arbeta heltid och där alla har möjlighet att ha ett framgångsrikt yrkesliv, säger Eva Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!