Tre båtar snurrar puttrande runt i strandkanten i Dynestadsjön utanför Gamleby. Framtill har de alla påbyggda verktyg med specifika uppgifter. Vissa skär eller klipper av vassen, andra krattar upp den flytande skörden. Vid strandkanten vinschar en fyrhjuling upp lasten, som sen blir till balar som transporteras vidare till Odensviholm för att omvandlas till biogas. Allt är en del av projektet "Havsmiljö Gamlebyviken" som leds av Västerviks kommuns projektledare Dennis Wiström.
Dennis berättar att kollaps av hela sjöar händer ganska ofta och att vass är en av bovarna i dramat. Under vintern ligger den vissnande under isen och förmultnar. Samtidig släpper den ifrån sig det kväve och den fosfor vassen samlat på sig under tillväxten. Syret försvinner ur vattnet och ingenting kan leva.
Dennis berättar att pilotprojektet har som syfte att förhindra kollapser, men även att se vilka fördelar som kan finnas utöver detta.
- På det här sättet får vi upp vassen ur vattnet, det vill säga vi förhindrar övergödning, samtidigt som vi testar hur hållbart vass är som källa för att tillverka biogas, säger Dennis samtidigt som han vant styr båten mot land.
Projektet kallas "Marina Substrat" och är ett större projekt längst med vår kust. I Kalmar undersöker man om fiskrens är en bra källa till biogas, och skördar vass med ett amfibiefordon längs stranden för att se vilket sätt som är mest effektivt. Och ekonomiskt gångbart. För det måste bli ekonomi i det hela för att det ska fungera på sikt.
Vinden är en utmaning. Vassen driver iväg samtidig som den trasslar in sig i propellrarna. Redskapen kärvar. Än så länge har styrkan på åtta man och tre båtar arbetat i den inre delen av viken, alla började för en dag sedan. Sjön Kvännaren i Västervik genomgick samma behandling under sommaren och resultatet verkar lovande, berättar Dennis. Men än är det för tidigt att säga vilka resultaten blir. Projektet kommer fortsätta ytterligare några år.
Vinden friskar i och vassen driver iväg. "Krattbåten" följer efter och fångar upp biogasmaterialet. Dynestadviken börjar sakteliga se mer välfriserad ut och Dennis berättar att "djuphålan", Gamlebyvikens djupaste plats, för första gången på länge inte kollapsade. Framtidens lösningar kan döljas i vassen.