Vässat med wasabi - den japanska pepparroten

Wasabi är vår nya ketchup. Illgrön, etterstark och aromatisk sätter den sting på allt från rå fisk till marinader. Den japanska pepparroten är här för att stanna.
Numera kan man hitta sushi överallt - såväl i kyldisken på Ica som på små hämthål i väggen. Och ingen sushi utan wasabi. Så mycket har vi lärt oss vid det här lagret.

Foto:

Västervik2005-07-01 00:25
Den giftgröna heta lilla högen är halva hemligheten med rå fisk och makirullar. En klick wasabi i sojan lyfter smakerna till Fujijamas höjder.
Det är starkt utan att bränna på tungan likt chili. Många ovänner av het mat brukar därför förvåna sig själv med att gilla just wasabi. Smaken bjuder också på inslag av viss sötma och en alldeles egen havsaktig smak som inte liknar något annat.

Wasabi är en japansk form av pepparrot som egentligen inte är släkt med vår egen pepparrot. Det är mycket svårodlad och växer bara på ett fåtal ställen i världen. Nya Zeeland är för närvarande den största exportören av den attraktiva gröna roten, men den odlas faktiskt även på skånska Österlen.
Eftersom den är lite kinkig att framställa är den också dyr. När vi köper wasabi i tub eller pulverform i vanliga butiker är den tyvärr oftast utblandad med vanlig pepparrot, senap och färgämnen.
En riktig traditionell japansk kock river därför sin egen rot, allra helst på ett rivjärn av hajskinn. Precis som pepparroten innehåller wasabi flyktiga aromatiska oljor och ska helst tillsättas så färsk och så sent som möjligt i tillagningsprocessen.

Blanda wasabin i marinaden, salladsdressingen eller dippsåsen. Det ger ett unikt schwung och en smak utöver det vanliga. Experimentera gärna, men ta det lilla lugna. En klick av en ärtas storlek kan räcka för den ovane.
Förutom sina kulinariska kvaliteter anses wasabin sedan gammalt ha unika medicinska egenskaper. Den har bland annat visa sig ha cancerhämmande effekter plus antiinflammatorisk och bakteriedödande verkan. Forskning inom området pågår.
Endast en biverkning har noterats i det här hushållet. Wasabi är fruktat beroendeframkallande...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om