Vässade rutiner vid anmälan av farliga psykpatienter
Vårdpersonalen vågar inte längre anmäla farliga psykpatienter Det hävdar en överläkare och en professor i rättspsykatri i Sundsvall. Men Svante Bäck, chefsöverläkare på psykiatrin i Västervik, tänker fortsätta att bedöma hur farliga eller ofarliga psykpatienter är. Det handlar snarare om att vårdpersonalen ska hjälpas åt och att flera ska stå bakom en anmälan.
Hjälps åt. Svante Bäck, chefsöverläkare på psykiatrin i Västervik, menar att det är viktigt att flera läkare står bakom en undersökning av en patient. Allt för att inte en enda person ska hamna i en utsatt situation. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Redan 1999 bedömde de att mannen var exceptionellt farlig, men trots detta har mannen fått vistas fritt i samhället, eftersom ingen vågat polisanmäla mannen.
- Att få sitt namn uppskrivet på en dödslista kan även göra en doktor svettig, säger Svante Bäck.
Men trots det tänker Svante Bäck inte sluta att riskbedöma patienter.
- Det handlar snarare att vi måste hjälpas åt att bedöma patienter och anmäla dem. Det är vårt jobb och ett samhällsansvar att även göra obehagliga saker. Men det är viktigt att det inte är bara en person som står bakom anmälan. Vi måste hålla ihop, säger Svante Bäck och berättar att ofta brukar olika personer göra olika moment i bedömningen.
Allt för att inte en enda person ska hamna i en utsatt situation.
För att underlätta arbetet, i bedömningen av patienterna, har psykiatrin i Västervik tagit fram ett formulär som kallas Viol-10 och som använts i tre års tid.
- Vi vet att de som är tvångsomhändertagna är farliga. Däremot är frågan hur vi hittar de vanliga personerna som kan bli farliga. Det är utmaningen, säger Svante Bäck.
Frågeformuläret används på alla patienter hos psykiatrin utan undantag. Personerna får svara på frågor om eventuella våldshandlingar, missbruk, psykisk sjukdom och så vidare.
- De som får höga poäng får extra noggrann behandling och hamnar före i kön. De får så kallat farlighets-VIP-kort till psykiatrin och om de inte dyker upp till ett besök kollar vi upp varför.
Personalen är också väldigt tydlig med att berätta för patienten att det är mycket viktigt att han eller hon tar sin medicin. Och i vissa fall pratar man med patientens anhöriga.
På Västerviks sjukhus ligger rättspsykiatriska avdelningen precis bredvid den vanliga psykiatrin. Det tror Svante Bäck är en fördel.
- Vi är samma doktorer som jobbar på båda avdelningarna och vi känner patienterna. Vårt bedömningssystem av patienterna har vi tagit fram tillsammans.
Polismordet i Nyköping har lett till en hel del diskussioner.
- Vi vässar våra rutiner och pratar om att delge polisen all kunskap vi har. Målet är att arbeta mer systematiskt och se till att poliserna är maximalt informerade när de ger sig ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!