Vårvärme på söndag – hot mot ett vitt sportlov

Under hela helgen har solen varit närvarande med en klarblå himmel. Men består vinterkänslan över sportlovet? Oklart. En värmesmocka hotar snötäcket.

Kommer snön fortsatt vara närvarande under vecka 8?

Kommer snön fortsatt vara närvarande under vecka 8?

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-02-15 15:00

Dagarna blir varmare och varmare, ljusare och ljusare. Detta kan bli vinterns sista suck, prognosen är fortfarande osäker, säger vakthavande meteorolog Alexandra Ohlsson.

Redan på lördagen börjar väderförändringen när temperaturen tros stiga till plus 5 grader.

Ett rejält töväder väntas på söndag, dagen innan sportlovet. Den nuvarande prognosen talar om 9 plusgrader under dagen, om mildluft som tränger in i högtrycket. Prognosen är dock inte helt säker.

– Prognosen är osäker i hur milt det kommer vara, i synnerhet på söndagen, säger Alexandra Ohlsson.

– Det är mildluft som kommer att röra sig inåt framåt helgen, däremot är det osäkert nästa vecka om den här mildluften kommer att ligga kvar, säger hon.

Det är samtidigt svårt att uttala sig om hur snön påverkas.

– Det som är avgörande är hur pass milt det är mitt på dagen, kombinationen av plusgrader, regn och snö tär väldigt mycket på snötäcket, säger Ohlsson.

Skulle det vara klart och kallt på nätterna är chansen större att snön ligger kvar längre. Men, vädret i helgen kommer påverka mycket förutsättningarna inför sportlovet, säger Alexandra Ohlsson.

På måndag till och med onsdag de första dagarna på sportlovet visar prognosen att temperaturen inte ska nå några minusgrader alls, varken på dagen eller under nätterna. Det ska bli plus 6 grader som högst, och plus 2 som lägst.

Väderomslaget gäller i första hand södra Sverige, men tros även påverka mer nordligare breddgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!