?Vårt tålamod är slut?
? Alla tycker att våra krav är rättmätiga men man gör inget åt det. Det finns inte pengar säger arbetsgivarna.
Det konstaterar Birgitta Johansson, ordförande i Kommunals sektion 17 i Västervik. Tillsammans med sina sektionsmedlemmar och övriga sektioners medlemmar i Västervik och Vimmerby ska hon demonstrera i Västervik på lördag för högre löner.
? Vi kräver rättvisare löner. Hur de ska finansieras är en politisk fråga, säger Lisbeth Elmér, ordförande i sektion 18.
? Vi har ett stort stöd och medlemmarna är beredda att ta strid för lönen, säger Eva Kaunissaar, också kommunanställd.
Även Kommunals ombudsman Ulf Karlsson deltar på lördag, liksom Lena Reidefors från Kommunals sektion 16 och anställd på landstinget.
De tre sektionerna organiserar närmare 3 500 kommun- och landstingsanställda i Västervik. De utgör den största låglönegruppen i kommunen, med genomsnittslöner på mellan 15 000 och 16 000 kronor per månad. För heltidsarbete.
Siffrorna talar sitt tydliga språk.
Kommunals medlemmar har i genomsnitt 84 procent av en verkstadsarbetares lön.
Kommunals medlemmar i kommunerna har fått 3,9 procents löneökning från 2000 till 2001 medan andra offentliganställda grupper fått från 4,3 till 6,9 procents ökning under samma tid.
? När vi ställer krav på högre lön får vi alltid höra att vi är så många, berättar Birgitta Johansson. Men varför är vi en så stor grupp? Jo, för att behovet av våra jobb är så stort och berör så många.
Kommunals medlemmar har de lägsta medellönerna inom den offentliga sektorn. 3,9 procents ökning på medellönen 15 362 kronor är 600 kronor.
Lärarna är den näst största enskilda yrkesgruppen i kommunen. De är ungefär hälften så många som vårdpersonalen. Grundskollärarnas medellön på 20 608 kronor har ökat med 5,8 procent, vilket är 1 186 kronor, under samma period.
? Det finns tydligen pengar men inte till oss, konstaterar Birgitta Johansson.
? Det är inte procenten vi vill ha, utan kronor, säger Lisbeth Elmér.
Kraven är minst 15 000 kronor som lägstalön inom Kommunal och tusen kronor mer för alla.
Kommunal sa upp sitt centrala avtal förra året och nya förhandlingar med kommun- och landstingsförbunden har skett men strandat. Nu är en medlingskommission tillsatt.
? När avtalsperioden löper ut den sista mars kommer förbundsledningen att avgöra hur vi går vidare om vi inte nått ett avtal då, berättar ombudsman Ulf Karlsson från länsavdelningen i Kalmar.
? Om buden står för långt ifrån varandra då kan det bli varsel om stridsåtgärder.
Då kan det bli tal oms strejk.
? Det klart att vi strejkar om det blir så, säger alla fyra kommunalarna. Vi är eniga i kampen om höjda löner. Måste vi strejka för att nå vårt mål, då gör vi det.
? Vårt tålamod är slut. Vi ska inte fortsätta subventionerna den offentliga vården och omsorgen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!