Vart femte hus i Västervik har för hög radonhalt

Nya riktlinjer från Socialstyrelsen ska minska antalet lungcancerfall.

Västervik2004-07-14 01:00
Socialstyrelsen halverar riktvärdet för radon i inomhusluft från 400 till 200 Becquerel per kubikmeter luft. Det innebär att ungefär 20 procent av fastigheterna i Västerviks kommun hamnar över gränsen.
För att minska antalet lungcancerfall ska radonhalten i alla bostäder ligga under det nya riktvärdet senast år 2020. I dag orsakar radonexponering ungefär 400 fall av lungcancer per år i Sverige, enligt en undersökning från Karolinska institutet.
- Västervik har förhållandevis mycket radium i marken och mycket berg i dagen, säger Anders Fröberg på miljö- och byggnadskontoret.
Det hälsovådliga radonet frigörs när radium sönderfaller och för att få bukt med problemen har kommunen jobbat med radonmätningar i 15 år. Hittills har radonhalten mätts i 4 500 hus.
- Efter den kommande vintern har vi erbjudit samtliga fastigheter radonmätning. Vi ligger ganska långt fram i Västervik, säger Anders Fröberg.
De som får erbjudandet i höst och vinter kommer att få betala 250 kr för en mätning. Tidigare har husägare med en radonhalt över 200 Becquerel per kubikmeter bara rekommenderats att åtgärda problemet, men det sänkta riktvärdet gör att kommunen kommer att bli hårdare vad gäller radonsanering.
Radon varken luktar, syns eller smakar, så för att veta om ett hus har för hög radonhalt krävs en mätning. Då sätts spårfilm upp i två rum under två månader. Om halten är för hög är de vanligaste åtgärderna att sätta in en radonsug eller förbättra ventilationen. Vilken åtgärd som är bäst beror dock på varifrån radonet kommer, antingen berggrunden, byggmaterialet eller dricksvattnet.
Husägare som har för hög radonhalt kan söka åtgärdsbidrag på maximalt 15 000 kronor hos Länsstyrelsen. Redan förra året sänktes gränsen för att kunna få bidrag till 200 Becquerel.
Det finns flera högriskområden i kommunen, bland annat delar av Västerviks tätort och Gamleby.
- I de områdena har alla erbjudits mätningar, men vi kan inte tvinga någon till det.
Ändå tycker Anders Fröberg att det är fullt realistiskt att nå upp till Socialstyrelsens mål för år 2020. Kommunen kommer nu att sätta större tryck på att problemen måste åtgärdas, men det yttersta ansvaret ligger på hussägarna.
- Det är bara att varje fastighetsägare måste utföra mätningar och se till att sätta in åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om