Vårsådden kraftigt försenad

Snön ligger kvar på åkrarna. Det är blött och lerigt. Våren är sen och det drabbar lantbrukarna, som otåligt väntar på att få starta vårbruket.

Magnus Svensson, lantbrkare på Lörstad, kan inte starta vårbruket på grund av försenade våren.

Magnus Svensson, lantbrkare på Lörstad, kan inte starta vårbruket på grund av försenade våren.

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2013-04-17 18:57

– Jag har aldrig varit med om något liknande, vårsådden är nära en månad senare än normalt, säger Magnus Svensson på Lörstad i Blackstad.

– Det finns inte en chans att köra med traktorerna som det ser ut nu, säger Magnus.

I bästa fall kan han vara igång om några veckor.

– Det gått fort nu, och tjälen är snart ur jorden tack vare regnet som kom i kombination med stigande temperatur.

Lantbrukarna i trakterna kring Blackstad, och i stort sett hela de inre delarna av Västerviks kommun, har drabbats särskilt hårt av den tuffa vintern. Flera snökanoner laddade upp ett rejält snötäcke som fortfarande envisas med att ligga kvar på de mer skuggiga delarna av åkrarna.

Det sena vårbruket för med sig en hel del extraarbete för bönderna.

– Vi kommer inte ut med allt gödsel som lagrats. Vi har fått transportera gödsel till tomma brunnar eller hos grannar som har utrymme.

Normalt skulle tjälen ha släppt för mer än en månad sedan, och då skulle också jorden ha hunnit torka upp så att den kan bära jordbruksmaskinerna. Nu vill bönderna lägga på ett extra kol för att hinna ikapp och då hade ett gödselförbud ytterligare förvärrat situationen. Det är på grund av risken för läckage till vattendrag som varken handels- eller stallgödsel får spridas på mark som är vattenmättad, översvämmad, snötäckt eller frusen.

När våren nu väl kommit igång med stigande temperaturer så kommer naturen att se till att bönderna kommer någorlunda ikapp efter den svåra vintern och den svåra höstsådden. Men risken för stress ökar förstås hos lantbrukarna.

– Det här är en ovanlig situation för oss. Risken finns ju att det blir en senare skörd, och kanske sämre torkmöjligheter. Vi får se hur det slutar.

Gödselförbud

I stora delar av södra Sverige är det förbjudet att sprida stallgödsel under tiden december till februari. I övriga delar delar är kravet under denna tid att gödseln inom tolv timmar ska ha blandats ner minst en decimeter i marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om