Höjningen av havsnivån är också ett problem som kommunen förbereder sig för, men ett mer akut problem är att hantera de översvämningar som perioder med torka och sedan skyfall orsakar.
Det säger planarkitekten Marcus Åberg.
– Det gör att det bildas översvämningar på andra typer av lågpunkter i bebyggelsen. Där handlar det om att på olika sätt fördröja dagvatten.
Och tack vare höjdskillnader har Västervik bra förutsättningar att leda bort vatten vid plötsliga skyfall.
Enligt kommunens beräkningar skulle till exempel flera delar av centrala Västervik vara påverkade, om det värsta scenariot för havsnivåhöjningen blir verklighet. I så fall skulle vattnet år 2100 nå ända upp till Hamngatan och hela Skeppsbrokajen vara översvämmad.
Nyligen gick branschföreningen Svensk försäkring ut med en efterfrågan på en nationell strategi för kustnära bebyggelse och hur klimatförändringarna ska tacklas. Detta eftersom de ser att klimatförändringarna redan leder till fler försäkringsskador som orsakas av extrema väderhändelser.
"När skadorna inträffar gång på gång och inte längre är oförutsedda kommer det inte gå att erbjuda en försäkring i vissa områden", skriver Svensk försäkring.
De vill att kommunerna ska bli tvungna att planera mer aktivt för ökade havsvattennivåer.
Det utökade strandskyddet på 300 meter och Boverkets direktiv att ett färdigt golv ska ligga tre meter över medelvattenståndet för ny bebyggelse gör att det är lättare att ta höjd för en ökning av havsnivån här. Det som är problematiskt är den befintliga bebyggelsen.
– Vi står inför en ny fördjupad översiktsplan som vi ska börja arbeta med nästa år. Då kommer den här frågan bli aktuell, säger Marcus Åberg.
Det som diskuteras är till exempel om det ska skyddas på varje enskild plats eller om kommunen ska titta på en helhetslösning av något slag. Ett förslag som vi tidigare berättar om är att stänga Gamlebyviken med slussluckor. Något sådant finns dock inte planerat i dagsläget, säger Marcus Åberg.
Han berättar att det i andra kommuner i landet finns mer långtgående planer på att bygga vallar som skydd, något som redan görs i andra länder, som Nederländerna och Storbritannien.
– Men problemet är större på mer låglänta platser. I Västervik som helhet ligger den mesta av bebyggelsen ganska högt upp från vattnet.