Varning för viltolyckor

- Vi går nu in i den farligaste tiden på hela året då det brukar ske mest viltolyckor, varnar Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget if.

Älgfara. Nu är vi inne på den mörka årstiden och bör vara extra observanta på älgar eller annat vilt vid vägen.Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Älgfara. Nu är vi inne på den mörka årstiden och bör vara extra observanta på älgar eller annat vilt vid vägen.Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Foto:

Västervik2007-10-29 00:25
Totalt har det skett över
21 000 viltolyckor i Sverige hittills i år och älgolyckorna ligger på en fortsatt hög nivå.
Sänkt hastighet och att alltid använda bilbälte är det bästa man kan göra för att minska olycksrisken.

If har tagit fram lista över länen med flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar. Att Kalmar län placerat sig på andra plats som värst drabbade av viltolyckor håller inte jaktvårdskonsulent Bengt Andersson på Jägareförbundet med om.
- Man kan inte använda registrerade fordon i ett län utan jämförelsen måste ske med trafikflödet. En glesbyggd med mycket genomfartstrafik ger således en orättvis bild, säger Bengt Andersson som menar att det vore intressant att jämföra registrerade fordon till exempel i Kalmar län jämfört med trafikflödet.

I Kalmar län har viltolyckorna ökat något är Bengt Anderssons bedömning. Men fortfarande är länet ett av de älgglesaste länen i syd- och mellansverige.
Älgolyckorna har ökat i Kalmar län från 128 år 2005 till 163 år 2006.
- Men ser man det ur perspektivet över en tio-årsperiod så är det ingen ökning alls på frekvensen med olyckor. Inte är att förglömma att trafiken däremot har ökat, menar Bengt Andersson.
Ökningen 2005-2006 är inte jämnt fördelat över länets vägnät. Nästan hela ökningen har skett i Oskarshamns kommun.

Farliga vägar i länet är E 22 och i synnerhet norr om Kalmar där man för tillfället är i gång med att sätta upp viltstängsel men även på andra sträckor i Oskarshamnstrakten.
I Västerviks kommun är E 22 norr om Helgenäs samt i viss mån riksväg 33 olycksdrabbade.
Tidpunkter då man ska vara extra vaksam är i gryning och skymning men också tiden då det sker störningar hos viltet i samband med att folk är ute i skogen på bär- och svampplockning eller vid älgjaktstiden.
På älgskadeföreningen är Andréas Lindforss mycket skeptisk till sättet som if har mätt viltolyckor på.
Ulf Bäckman på försäkringsbolaget if menar att man kan diskutera detta och anser inte det vara fel med listan över länen med flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar.
- Idealet hade varit att mäta trafikmängden men vi har inte tillgång till sådan mätning, förklarar Ulf Bäckman.
Vid olycka med ett vilt djur, gör följande:
Sätt ut varningstriangeln
Märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande
Ring polisen 112 och uppge var du befinner dig
Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om