Varnar för överdrivet lyssnande i lurar
Lyssnandet på musik i hörlurar har ökat i takt med att mp3-spelare blir allt vanligare. Nu riskerar fler unga att drabbas av tinnitus och bestående hörselskador.
Foto:
- Kanske lite. Ibland känns det som om jag har sämre hörsel än andra. Om jag delar hörlurar med en kompis vill de gärna sänka volymen medan jag vill höja. Så på något vis har kanske lyssnandet har påverkat min hörsel. Vad tänker du göra åt det?
- Att sänka volymen är väl det enda egentligen. Men samtidigt vet jag inte om skadan redan är skedd, så det kanske inte har någon betydelse.Sture Lindholm är audiolog på öronkliniken vid länssjukhuset i Kalmar och han berättar att det inte finns så mycket statistik på hur vanligt det är att lurlyssnande ger hörselskador. Hans känsla är dock att det blir allt vanligare att unga kommer till mottagningen för att de har fått problem med tinnitus.- Ofta handlar det om en tillfällig nedsättning i samband med exempelvis en rockkonsert. Gör man ett hörselprov brukar man inte så ofta hitta en hörselnedsättning. Men har man fått tinnitus har man i regel en hörselskada även om den inte är så stor att man kan upptäcka den vid en kontroll.Att lyssna på musik i lurar är inget nytt fenomen. Redan på 1980-talet hade freestylen sin glansperiod och frågan är om risken för hörselskador är större just nu. Sture Lindholm tror det.- Folk lyssnar mera nuförtiden, och under längre tid. Ofta har man lurar som sticks in i öronen. Då ökar möjligheterna att komma upp i höga ljudnivåer.Hur högt och hur mycket man kan lyssna, är en dosfråga. Fördubblar man volymen klarar man bara att lyssna under hälften så lång tid innan hörseln tar skada. - Min rekommendation är att man inte höjer volymen över mer än hälften på den skala som finns. Och att man inte lyssnar hela dagen utan låter öronen återhämta sig lite, säger Sture Lindholm.En del teorier har slagit fast att människor som lyssnar på Mozart kan klara av att lösa vissa problem snabbare.- Men det finns absolut inga belägg för att musik skulle förbättra inlärningsförmågan. Tvärtom ses det som en störningsfaktor. Dessutom är det knappast Mozart som ungdomarna lyssnar på under lektionerna, säger Sture Lindholm.
Tinnitus
Tinnitus är ett inre oljud som vi själva hör, men inte omgivningen. Det låter ofta som ett pip, sus tjut, brummande eller fräsande.15 procent av svenskarna har någon form av tinnitus. Mer än 100 000 har det i en sådan grad att livssituationen påverkas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!