Värmeverket slog rekord
"Hoppas att allt fungerar inför kommande natts stränga kyla".
I värmeverkets kontrollcentral kan Jörgen Karlsson och Tommy Fridlund (närmast) via datorskärmar kontinuerligt övervaka processerna i verkets samtliga fyra pannor. Personal går här i skift dygnet runt. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
I första hand används de två som eldas med "gratisbränslet" sopor. Därefter kopplas flispannan in och endast vid mycket sträng kyla startas även den fjärde pannan, som eldas med olja.
Under nyårsaftonsdygnet gick samtliga pannorna för fullt.
Ett nytt produktionsrekord, 1440 MegaWattimmar (MWh), sattes detta dygn!
- Vi eldade så mycket det bara gick, berättar Jörgen Karlsson som är teknisk samordnare på Stegeholmsverket.
I genomsnitt gav de fyra pannorna detta dygn en effekt på totalt 60 MW. Under ett par morgontimmars stränga kyla stod mätarnålen uppe på imponerande 66 MW.
- Detta är det mesta vi klarar av. Det var nog tur att det inte var en vanlig vardag, när industrier och skolor också är igång.
I Västerviks kommun finns inte ett, utan fyra stycken fjärrvärmeverk.
De två mindre verken i Gamleby och Ankarsum eldas med flis, och avger en effekt på max 5,8 respektive 2,0 MW.
- Vid haveri eller extrem kyla finns på bägge orterna som reserv oljeeldade pannor med ännu högre kapacitet, berättar Jörgen Karlsson.
Stegeholmsverket i Västervik kan maximalt avge en kontiuerlig effekt av 60 MW.
Behövs ännu mer varmvatten kan även Karstorpsverket startas. Även detta reservvärmeverk är anslutet till Västerviks fjärrvärmenät.
- Det helt oljeeldade Karstorpsverket kan tillföra ytterligare upp till 50 MW, men då handlar det om fjärrvärme som blir betydligt dyrare för oss att producera än vad konsumenterna betalar för den.
Under januari månad 1985 och 1987 var det ännu kallare i Västervik. Vid denna tid fanns dock inte alls lika många fjärrvärmekunder.
Stegeholmsverket i Västervik drabbas ibland av mindre tekniska fel. Till exempel på den mekanik som transporterar sopor och flis sista biten till pannorna.
Då är det bra med den buffert Stegeholmsverkets enorma ackumulatortank på 900000 liter hetvatten utgör.
- Ur det lagrade hetvattnet kan vi plocka ut cirka 5 MW under flera timmar, berättar Jörgen Karlsson.
Dygnet runt sitter minst en driftstekniker och övervakar förbränningen i Stegholmsverkets pannor via datorskärmar.
- Vi kontrollerar bland annat utsläpp av diverse skadliga ämnen.
- För att påverka dessa nivåerna kan vi bland annat styra luftflöden, samt tillsätta ämnen som kalk och ammoniak, berättar drifttekniker Tommy Fridlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!