Värmeverket sade nej till barkmull med dioxin
"Vi drog öronen åt oss när polisen ringde."
Barkupplaget på det forna sågverket har visat sig innehålla det ytterst giftiga ämnet dioxin.
Lastbilscentralen hade deponerat barkmullen på sågverksområdet då en privatperson polisanmälde att det fanns risk för att barken kan innehålla pentaklorfenoler och dioxin.
Vid kontroll visade det sig att halterna pentaklorfenoler var låga, medan halten av dioxin var för hög.
I förra veckan agerade Lastbilscentralen snabbt. Man sanerade hela sågverksområdet från barkmull. Sedan ringde man till Västerviks Värmeverk för att få lämna barken för förbränning.
- De frågade om de fick lämna bark till pannorna för avfallsförbränning. De sade inget alls om att barken innehöll dioxin, säger Jörgen Karlsson på Västerviks Värmeverk.
Kort därefter ringde även polis och åklagare till Värmeverket.
- De undrade om vi hade tagit emot någon bark.
Det visade sig under samtalet att det pågår en förundersökning angående misstanke om brottet otillåten miljöverksamhet mot Tingsryds Lastbilscentral.
- Sedan vi dessutom läst Smålands-Posten på Internet sade vi direkt nej till Lastbilscentralen. Vi fick ju veta på omvägar att lasten innehåller dioxiner. Vet man i förväg att det finns sådana ämnen i bränslen vill man ju inte ha hit det, säger Jörgen Karlsson.
- I efterhand är det många, inte minst inom Västerviks kommun, som sagt att det var bra att vi inte tog hit barken.
Barken ligger fortfarande kvar hos Lastbilscentralen i Tingsryd.
- Vi väntar på att få skicka barken för destruktion. Till vem vill jag inte berätta förrän allt är klart, säger Lastbilscentralens vd Börje Bertilsson till Västerviks-Tidningen.
Han tycker att det här ärendet fått alldeles för stora proportioner. Barken är inte alls särskilt giftig, hävdar han och får faktiskt medhåll av länsstyrelsen.
- Halterna av dioxiner är inte så höga att barkmullen ens kan betecknas som miljöfarligt avfall, säger Leif Karlsson vid länsstyrelsens miljövårdsenhet.
- Barkmullen behöver inte köras till speciell anläggning för destruktion. Det går lika bra att köra den till den kommunala soptippen, säger länsstyrelsens miljöexpert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!