Värmen kan förvärra algblomningen

Många njuter nog i fulla drag av den rådande högsommarvärmen. Men om värmeböljan blir långvarig kan det leda till att algblomningen i Östersjön blir värre än vanligt.

Foto:

Västervik2008-06-10 00:06
Utvecklingen beror helt på väderförhållandena menar miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg.Östersjön har redan ett stort överskott av näringsämnen som orsakas av utsläpp av fosfor och kväve, vilket är gynnsamt för algerna.- Är det vindstilla och varmt en längre tid är därför risken för algblomning stor, säger han.På Västerviks kommun har man ständig kommunikation med SMHI samt Informationscentralen för egentliga Östersjön för att hålla sig uppdaterad om läget.- Just nu är det lugnt. Än så länge har vi inte fått information om någon algblomning i våra trakter.Men läget kan förändras.En bov i dramat är jordbruket som släpper ut stora mängder fosfor i Östersjön. Men även dåliga enskilda avlopp ligger bakom en inte oansenlig del av fosforutsläppen i Östersjön.- I vår kommun är just enskilda avlopp ganska vanligt förekommande. Vi uppskattar att cirka 7 000 hushåll inte är anslutna till kommunalt VA. Dessa har istället olika former av enskilt avlopp, säger Fröberg.En del använder sig av gamla trekammarbrunnar utan något bra reningssystem, förklarar han.Sedan förra året pågår ett kommunalt projekt som går ut på att kartlägga och åtgärda bristfälliga enskilda avlopp i kommunen. Projektet innebär att det kommer att ställas högre krav på fastighetsägarna att såväl redovisa som åtgärda eventuella brister.Fröberg understryker att också båtfolket måste bli bättre på att ta sitt ansvar.- Det förekommer ju att båtägare tömmer sina tankar direkt ut i vattnet.Det är förkastligt, menar han.
Algblomning
"När växtplankton, mikroskopiskt små alger, finns i stora mängder brukar man kalla det algblomning. Algerna grumlar vattnet, färgar det och i vissa fall bildar tydliga samlingar av alger på ytan. Dessa algblomningar är naturliga och utgör normalt en viktig del av sjöars och havens ekosystem genom att vara föda åt små vattenlevande djur (djurplankton), vilka i sin tur äts upp av större djur (till exempel strömming). Vissa algblomningar består dock av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisker för både människor och djur. Algblomningar kan dyka upp under hela året, men de potentiellt skadliga blomningarna är vanligast under högsommaren (juli-augusti) och delar av hösten."( Informationscentralen för egentliga Östersjön)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om