Värmebolaget ökade vinsten Elnätsbolag måste bättra sig
2004 hade kommunens värmebolag ett vinstkrav på 22,5 miljoner kronor, men det blev 16,4 miljoner, vilket dock är betydligt mer än föregående år. Sämre gick det för elnätbolaget som redovisade en förlust på 381 000 kronor. Kravet från moderbolaget, Västerviks kommuns förvaltningsbolag, var en vinst på 8 miljoner kronor.
Bra och dåligt. Per Allerth, till vänster, är vd för kommunens värmebolag och elnätsbolag. Värmebolaget presterade förra året ett rörelseresultat på 16,4 miljoner medan elnätsbolaget gick back. Claes-Göran Carlsson, till höger, som är tillförordnad vd i Västerviks kommuns förvaltnings AB, anser att elnätsbolaget måste prestera bättre resultat i fortsättningen. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
- Vi har låga tariffer, kanske för låga, säger bolagets vd Per Allerth.
Men för en tid sedan tvingades bolaget betala tillbaka avgifter till kunderna för att man tagit ut för höga avgifter för några år sedan.
- Men nu gäller ett annat regelverk, påpekar Allerth.
Han framhåller också att elnätsbolaget avsatt 3,6 miljoner i bokslutet för en rättslig tvist med Östkraft. Om man förlorar finns det alltså pengar reserverade.
Det är förvaltningsbolaget som begärt en granskning av nätbolagets verksamhet och resultat, vilket enligt dess tillförordnade vd Claes-Göran Carlsson är självklart.
- Förvaltningsbolaget köpte elnätsbolaget för 110 miljoner kronor. Då måste man få utdelning, säger han.
Den granskning som ska göras är inne i slutskedet och resultatet presenteras inom några veckor för bolagets styrelse.
Även om elnätbolaget ger dåligt resultat kan man knappast kalla det fattigt. Det finns exempelvis 86 miljoner i obeskattade reserver.
Men när det gäller bolagskoncernens resultat så är det värmebolaget som får stå för vinsten och även lämna bidrag till både elnätsbolaget om förvaltningsbolaget. Värmebolagets rörelseresultat är 16,4 miljoner, vilket är nästan 4 miljoner mer än förra året.
Per Allerth framhåller att bolaget måste göra en stor vinst med tanke på att det är en investeringsintensiv verksamhet. Förra året gjorde man investeringar på nästan 22 miljoner kronor. Mest, nästan 14 miljoner, gick till rökgasrening av den ena avfallspannan i Västervik. I år är det dags för den andra. Och beloppet är ungefär detsamma. Dessutom man lösa hur man ska rena vattnet från anläggningen men hur man ska göra är ännu inte klart. Utredning pågår.
Även elnätsbolaget står inför stora investeringar, omkring 24 miljoner. I första hand gäller det att tillgodose krav på elavläsning månadsvisning. Det ska vara klart till 2009. Även om det är en stor investering innebär det minskade driftkostnader. Ingen behöver då åka runt och läsa av utan någon kan göra det på kontoret. För kunden kan räkningen bli enklare eftersom man slipper den nuvarande preliminärdebiteringen.
Nätbolaget har också krav på sig att förbättra ledningsnätet så att man kan garantera el inom 24 timmar efter ett avbrott. Det klarade man inte vid vinterns svåra storm.
Västerviks kommuns förvaltnings AB som bildades 1995 efter hetsiga politiska diskussioner har hittills inte gett någon utdelning till den kommunala kassan, och det var väl inte avsikten. Men kommunen har ändå vunnit på affären. Genom att man sålde huvuddelen av de kommunala bolagen till förvaltningsbolaget för 200 miljoner kronor har kommunen sluppit räntan på det beloppet. Den får förvaltningsbolaget stå för.
Koncernens fria egna kapital är fortfarande negativt, minus 54 miljoner kronor, men kravet är att det ska komma i balans 2007.Fotnot. Värmebolaget producerar och distribuerar fjärrvärme i Västervik, Gamleby och Ankarsrum. Som bränsle används i huvudsak hushållsavfall (48 procent) och biobränsle och så kallad rt-flis (49 procent). Tre procent är olja. Elnätsbolaget svarar för elledningar i Västerviks stad med den närmaste omgivande landsbygden.
Västerviks kommuns förvaltnings ABHelägt kommunalt bolag.
Tre dotterbolag: Västerviks Kraft Elnät AB, Västerviks Värmeverk AB och Gamleby Fastighets AB (vilande).
Anläggningstillgångar värda 409 miljoner kronor.
Långfristiga skulder till kommunen och dotterbolagen: 400 miljoner kronor.
Den 1 maj i år slogs värmebolaget och renhållningen ihop till bolaget Miljö&Energi.
Tre dotterbolag: Västerviks Kraft Elnät AB, Västerviks Värmeverk AB och Gamleby Fastighets AB (vilande).
Anläggningstillgångar värda 409 miljoner kronor.
Långfristiga skulder till kommunen och dotterbolagen: 400 miljoner kronor.
Den 1 maj i år slogs värmebolaget och renhållningen ihop till bolaget Miljö&Energi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!