Varm mat slutade man egentligen att leverera för 15 år sedan. Men möjligheten att få den levererad skapades igen i samband med pandemin. Den har sedan fortsatt.
Personal har exempelvis hämtat maten från köket på Rosavilla eller Vapengränd och tagit med sig till personer som bor i närheten.
Men så ska man alltså inte göra längre. Den lösningen, säger socialchefen Joakim Nyman, har varit ett undantag.
– Vi har några närboende som inte fick eller kunde komma hit under pandemin som vi löste det för på det sättet. Det var som en extra service till dem, eftersom de inte hade någon annan möjlighet.
– Men det behöver upphöra nu, då det inte är en service som alla våra medborgare har kunnat ta del av utan bara de som bor nära en restaurang. Vi vill erbjuda samma möjligheter för alla.
Hur många som har fått ta del av speciallösningen kan han inte säga, "ett fåtal" är svaret.
– Vi har tittat på massa olika lösningar och tittat på hur man gör i andra kommuner. Ska man laga all mat i hemmet, exempelvis? Det har de allra flesta kommuner slutat med, det råder personalbrist, kräver utbildning och blir också för dyrt.
– Men vi har valt att lägga till en möjlighet för dem med hemtjänst.
Annica Mässing är områdeschef på äldreomsorgen och berättar mer. Hon säger att man har ett projekt inom socialförvaltningen där man tittat på hur man ska kunna höja kvaliteten på maten.
Arbetet har utmynnat i två alternativ; man kan som förut köpa en hel kyld låda från Sodexo och då betala 78 kronor eller köpa en så kallad "komplåda" för 60 kronor.
En komplåda är en låda där själva proteinet, exempelvis den fågel, fisk eller det kött man beställt, kommer tillagat. Man får då värma den maten i hemmet, i micro eller på spisen.
Sedan får man själv koka sitt ris, sin pasta eller sin potatis som man vill ha till rätten. Den som behöver hjälp med det kan ansöka om det.
Lösningen har man erbjudit förut, då var det en privat aktör som levererade till kommunen. Nu testar man att göra det själva.
Komplådans innehåll: protein, sås och grönsaker, kommer att tillagas på Vapengränds restaurang "Gränden" vid Markörgatan. Den är en av två restauranger som socialförvaltningen rår över.
– Det tillagar allt från grunden, utan halvfabrikat. Om det här blir lyckat är målet att vi ska kunna erbjuda det här till alla med hemtjänst i Västerviks kommun, säger Annica Mässing.