Världsunik barriär tillverkas i Västervik
CNC-Plåt i Västervik tillverkar en världsunik barriär mot översvämningar. Tillverkningen sker på uppdrag och i samarbete med Geodesign, Linköping. Barriären som skyddar mot översvämningar har fått flera internationella priser. Lovorden haglade när Räddningsverket var på besök under tisdagen.
Mot översvämningar. Samuel och Daniel Kullberg från Geodesign demonstrerar skyddsbarriären mot översvämningar för Räddningsverket.
Foto:
- Får vi upp barriären på Europa-nivå, att det blir en standard, kan det här bli hur stort som helst. För oss skulle det innebära att vi lätt fördubblade vår omsättning.
I dag har CNC-Plåt 31 anställda och omsätter över 40 miljoner kronor.
- Vi skulle behöva anställa mer folk, säger Johan Sjöblom.
Mannen bakom barriären är Sten-Magnus Kullberg, Geodesign i Linköping. Hans söner Daniel och Samuel demonstrerade i går barriären för Räddningsverket, styrelsen för Centrum för risk- och säkerhetsutbildning var på plats. I styrelsen ingår kommunchefen Conny Jansson. Han hade lobbat för att få hit Räddningsverkets styrelsemöte.
- Mycket intressant, spännande med den nya utvecklingen, kommenterade Christina Salomonson, generaldirektör för Räddningsverket.
Från räddningsverkets sida var man intresserade av priset.
- Fel fråga, menade Johan Sjöblom. Fråga istället hur mycket pengar som kan sparas om en stad räddas undan översvämning.
De flesta har säkert minnesbilder från översvämningarna i Arvika där barriärer med lastpallar och sandsäckar räddade delar av orten. Nu har barriären utvecklats. Lastpallarna har ersatts av en plåt som monteras på stödben, den kläs med ett vattentätt membran och står emot vilka vattenmassor som helst. Barriären kan byggas två meter hög.
Flera internationella uppfinnarpriser har tilldelats Geodesign, både i Europa och i USA.
I marknadsföringen kan företaget peka på att flera städer räddats med den nya barriären. Ironbridge i Wales är ett exempel, Paris skyddades ifjol och varje år sedan 1999 har Rodenkrichen vid Köln skyddats.
- Fördelen med barriären är att den kan användas hur mycket som helst, säger Daniel och Samuel Kullberg.
England är just nu den största marknaden.
Christina Samuelson på Räddningsverket tycker att den enklare modellen med lastpallar och sandsäckar är väl fungerande. Väl medveten om att den nya barriären är betydligt dyrare.
- Kommunerna ska satsa och det kan bli lite väl dyrt. Men att det utvecklas och skapas nya skydd är mycket spännande. Kanske är det bäst med en kombination av olika system, säger hon till VT.
- Kostnadsbiten är
intressant och kanske kan det bli så att försäkringsbolag är med och finansierar.
CNC-Plåt har investerat i nya maskiner och ett nytt system där produkter bearbetas i en maskin och maskinellt går vidare till nästa. Förhoppningen är stor att det ska bli ett internationellt genomslag. Alla är positiva. I dag utgör barriären drygt tio procent av tillverkningen.
- Svindlande möjligheter, kommenterade kommunalrådet Harald Hjalmarsson.
Ett system med alla tillbehör, inklusive pumpar, för 300 meter barriär packas i en container. Tanken är att containrarna ska finnas i riskområden. På några timmar kan flera hundra meter monteras.
- Eftersom vi har tillverkningen här i Västervik passar det också bra att förlägga utbildningen hit. Räddningstjänsten står för utbildningen, säger Johan Sjöblom som är optimistisk.
Barriären kan även användas för att spärra av floder, leda bort vatten så att underhållsarbeten kan genomföras, den kan bilda en vattenresovaor vid exempelvis skogsbränder, det finns en rad andra användningsmöjligheter.
- Bara fantasin sätter gränser, säger Johan Sjöblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!