Världsrekord för Marcus Hult
För Marcus Hult från Västervik blir det ingen vila efter studenten. Snart åker han utomlands för att försöka sälja ett dataprogram han har konstruerat.
Världsrekord. Västervikskillen Marcus Hult har slagit världsrekord i överklockning av en Intel Pentium 4 processor. Det här är inte världsrekorddatorn, utan en som han köpte för framtida rekordförsök. Foto: MATILDA AHL
Foto:
- Jag har gjort ett dataprogram som jag planerar att sälja i sommar, säger han.
Just nu är allt väldigt hemligt. För att ingen ska kunna stjäla hans idé vill han inte berätta vad det är för slags dataprogram han har jobbat med.
- Men får jag det sålt så kommer det att bli väldigt stort.
Och spekulanter har han redan, fast inte i Sverige.
- Nej jag kommer att åka utomlands. Man tjänar bättre på att sälja det där, dessutom är hela programmet skrivet på engelska.
Trots att han känner att hans dataprogram har stor potential är han lite nervös för försäljningen.
- Jag måste ju göra det på engelska! Jag måste få dem att vilja köpa programmet, utan att berätta för mycket om hur det fungerar. Då kan de ju säga nej och göra ett eget sen.
Inte helt lätt alltså. Men om de köper det tror Marcus att han nog kommer att få tillräckligt med inkomster från försäljningen för att kunna klara sig i framtiden.
- Men jag har sökt in till några högskolor till hösten också. Nätverkstekniker eller något sånt blir det nog i så fall.
Hans största bedrift hittills är ett världsrekord i överklockning av en Intel Pentium 4-processor, som han har slagit fyra (!) gånger. Och han har certifikat från Guinness World Records som bevisar det. Att överklocka en processor innebär att man ändrar inställningar så att datorn kan arbeta snabbare än den var konstruerad för från början.
- Jag ville bevisa att man inte behöver de allra dyraste komponenterna för att göra datorn snabbare.
Nackdelen när man överklockar är att eftersom datorn arbetar snabbare, kräver den mer energi och blir också varmare. Risken för överhettning är stor och då måste man kyla ner den på något sätt.
- De flesta använder kväve, eller kompressorkylning när de överklockar så här mycket, men jag valde att använda enbart luft som kylning.
Marcus tyckte helt enkelt det blev en större utmaning att se hur långt han kunde gå med bara vanliga fläktar som kylning. Det är alltså det han har slagit världsrekord i.
Arbetet med överklockningen var hans projektarbete i trean och han har lagt ner nästan 28 000 kronor i egna pengar på projektet.
- Fast det mest krävande var nog arbetsbelastningen, säger han.
- Det var avsatt 400 timmar för specialarbetet och jag har jobbat 1150 timmar. En vecka jobbade jag över 70 timmar med det här.
Han är väldigt tacksam för att hans föräldrar och flickvän har ställt upp för honom och stöttat projektet.
- Det är väl inte alltid så kul när jag sitter framför datorn hela tiden.
Dessutom är han glad över all uppmuntran och hjälp han har fått från lärare på skolan.
- Självförtroendet var väl inte det bästa i början, men jag har haft lärare som har sett vad jag kan och har pushat väldigt mycket för att jag ska våga.
Marcus Hult är definitivt en kille som vet vad han vill.
- Jag har alltid tyckt om att uppfinna saker och vill gå min egen väg.
Han är stolt över vad han har åstadkommit och över sina certifikat från Guinness som bevis för hans världsrekord.
- Men det jag skulle vara mest stolt över är om mitt dataprogram går igenom. Det är ju det jag hoppas på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!