Världspolitik och religion i fokus
Sambandet mellan religion och politik var ämnet för två föreläsningar som i veckan hölls för allmänhet och elever på Västerviks gymnasium. Religionsantropologen Pierre Wiktorin pratade bland annat om Muhammedkarikatyrerna, buddhismen i Thailand och synen på islam.
Om religion. Pierre Wiktorin är religionsantropolog vid Lunds universitet. I veckan föreläste han i Västervik om sambandet mellan religion och politik.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Han nämner bland annat konflikten i kölvattnet av Jyllands-Postens publicering av Muhammedkarikatyrerna, de senaste veckornas protester i Thailand mot premiärministern Thaksin Shinawatra och den friande domen mot pingstpastorn Åke Greens uttalande om homosexuella.
- I Sverige har undersökningar visat att religionen har betydelse för vilket av de politiska blocken man röstar på. Kristna tenderar att rösta borgeligt, och då även på andra partier än kristdemokraterna, som lockar många frireligiösa personer, säger Pierre Wiktorin.
I den muslimska världen exploderade protesterna mot väst i allmänhet och Danmark och Jyllands-Posten i synnerhet efter tidningens publicering av karikatyrer av profeten Muhammed.
Att framställa Muhammed som terrorist - med en bomb som turban - är knappast smickrande, och bryter dessutom mot islams förbud att avbilda det allra heligaste, säger Pierre Wiktorin.
Men det handlar också om en betydligt äldre konflikt mellan islam och kristendomen, mellan kolonialmakter och kolonier. Den vita mannen i väst har alltid velat sprida sina värderingar till andra länder, påpekar han.
- Det är just detta vi ser i dagens världspolitik. Under skenet att väst vill sprida demokratin inskränks andra länders självbestämmande. Vi i väst vet alltid vad som är bäst för andra människor.
- Detsamma gäller när vi hävdar att yttrandefriheten har ett högre värde än religionsfriheten. Muslimer framställs som irrationella och arabvärlden ställs mot västvärlden.
Pierre Wiktorin disputerade förra året med en avhandling om relationen mellan munkar och vanliga människor i det nutida Thailand. Just Thailand och den buddhistiska religionen stod också i centrum för föreläsningarna på gymnasiet.
I Thailand meddelade premiärministern Thaksin Shinawatra i tisdags att han avgår, efter månader av folkliga protester och ett nyval som bojkottades av oppositionen. Protesterna har haft religiösa inslag, säger Pierre Wiktorin, och nämner att vissa demonstrationer har letts av buddhistiska munkar.
- Men även premiärministern har styrts av religionen. För honom är karman viktig, vilket innebär att man lever det liv man förtjänar. Genom att skänka stora summor pengar till den buddhistiska munkordern Sanghan hoppas han förbättra sin karma och få det ännu bättre i sitt kommande liv.
Enligt Pierre Wiktorin blir den buddhistiska religionen avgörande för det dagliga livet i landet. Hur man föds och det liv man lever - som fattig, rik, sjuk eller frisk - påverkas av karman från det förra livet. Något som också har betydelse för jämställdheten i landet.
- Kvinnor anses ha dålig karma, och därför är det framförallt kvinnor som skänker pengar till munkarna för att få ett bättre liv i framtiden. Den kvinnliga underordningen legitimeras genom buddhismen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!