Världens mest exklusiva kött serveras på krog i Gamleby

På tio krogar i Sverige kan man beställa in wagyu-kött som är producerat i Sverige. En av dem finns på Gamleby torg.

Foto:

Västervik2012-02-15 00:00

Wagyukorna har fötts och växt upp hemma hos Anders Larson på Värmvik, en avundsvärt vackert belägen gård på Gamlebyvikens östra strand.

Där strosar de exklusiva, japanska, renrasiga wagyukossorna omkring och pysslas om med massage och kalasmat som nästan uteslutande består av gräs.

Anders Larson har investerat över 100 miljoner på Värmvik och valde inte den enkla vägen för att få betande djur på gården.

- Jag har importerat embryon från USA för 5 000 dollar styck, hyrt kvigor från Odensviholm som fött 43 kalvar hemma på Värmvik, berättar Anders Larson. Det var det största embryoprojektet i Sverige någonsin och resultatet blev mycket lyckat med 77 procents dräktighet.

Numera förökas besättningen på Värmvik på det gamla hederliga sättet, där finns tre, snart fyra tjurar. Målet är att komma upp i 50 dikor, men då krävs samarbete med andra gårdar.

Långsiktighet och uthållighet är en förutsättning för först nu har sex stutar slaktats. Köttet säljs i olika detaljer som kostar upp till 5 500 kronor kilot och efterfrågan är stor. En del av köttet serveras på nyöppnade krogen Torget 1 i Gamleby.

- Jätteroligt att kunna samarbeta med Anders Larson, säger Martin Krüger som driver Torget 1. Speciellt roligt är det att djuren växt upp här i närheten och att vi genom Anders Larson kan få en intressant bakgrund och en lokal koppling till det här köttet som annars bara går att få på riktiga lyxkrogar.

- Men man kan inte bara slinka in och klämma i sig en burgare, råvaran är så exklusiv att man måste beställa någon dag i förväg.

Vi får smaka. Det är utan tvekan den lyxigaste och godaste "burgare" jag ätit. Burgare ger fel associationer, för det är en hel måltid med många läckra tillbehör. Det smakar alldeles utsökt och priset avskräcker inte trots att råvaran är världens mest exklusiva kött.

Rena hälsokosten
Wagyuköttet är sannolikt det mest hälsosamma röda kött man kan äta. Det innehåller stora mängder omättade fettsyror, vilket minskar den dåliga kolestorolhalten och ökar den goda. Det innehåller dessutom rikligt med omega 3 som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om