Vargjakten avblåst – efter överklagan

På onsdagen förra veckan kom beslutet att det skulle inledas en skyddsjakt på vargen som har attackerat tamboskap i Hallingebergstrakten och Odensvi. Nu har jakten stoppats på grund av en överklagan.

Djurenhetschefen Fredrik Ustrup på Länsstyrelsen i Kalmar berättar hur dagsläget ser ut med vargen.

Djurenhetschefen Fredrik Ustrup på Länsstyrelsen i Kalmar berättar hur dagsläget ser ut med vargen.

Foto: Privat/Paul Klieven

Västervik2024-07-10 16:00

– Det här är en brådskande fråga. Vargen kan fortfarande finnas kvar i området, säger Fredrik Ustrup på djurenheten vid länsstyrelsen i Kalmar län.

Beslutet att stoppa skyddsjakten kom från förvaltningsrätten i måndags. Anledningen är en överklagan av organisationen Nordulv. 

Har ni någon tidslinje när ett beslut om jakten kan komma?

– Det är inte omöjligt att beslutet om skyddsjakten ska fortsätta kommer redan i veckan. Det ligger dock i händerna på förvaltningsrätten i Luleå.

Vad för fara anser ni att vargen utgör?

– Vi bedömer att det finns en stor risk för återkommande angrepp av vargen i området.

Ni säger att den inte är "genetiskt värdefull"? Vad menar ni med det?

Fredrik Ustrup berättar att vargstammen i Sverige är liten och att det finns en stor inavelsgrad. Därför är man mer rädd om vargar som vandrar in från exempelvis Ryssland. 

Genom DNA-spår har man kommit fram att vargen hör hemma i Skåne och är därmed inhemsk. Den bidrar alltså inte något genetiskt till vargarna i Sverige.

Är det samma varg som attackerade får i södra Östergötland fredagen den 5 juli?

– Den typen av dna-analys tar minst en vecka att ta fram. I nuläget kan vi inte säkerställa att det är fallet. Man har haft tidigare angrepp i Östergötland som inte har varit den här vargen. 

undefined
De här bilderna är tagna av en fårägare utanför Östra Ryd i Söderköpings kommun. Fredagsnatten förra veckan attackerades flera tackor och lamm på deras gård. Djuren skadades så allvarligt att de fick avlivas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!