Per-Erik Ekström är affärsområdeschef för Elnät på Västervik Miljö & Energi. Han säger att det inte är någon uppsjö av folk som ringer om lamporna, men de som gör det, tror att belysningen är en riktig energibov.
– Den offentliga belysningen syns så väl, och när det gäller till exempel vattentornet i Västervik, så är det en lite spektakulär belysning. Man kan belysa i olika färger. Men allt är led-lampor, så det är oerhört energieffektivt. Sedan tycker jag att det är ett trevligt inslag med en sådan byggnad som är belyst.
Kostnaden blir knappt 4 000 kronor för de 3 700 kilowattimmar som den belysningen drar per år. Alltså kostar en kWh drygt en krona för kommunen.
När det gäller gatubelysningen i kommunen, skulle man kunna spara på att hålla släckt klockan 03 05: 570 000 kilowattimmar per år.
Om man i stället skulle hålla varannan lampa släckt, minskar det elförbrukningen med 1 610 000 kilowattimmar per år.
Per-Erik Ekström påpekar samtidigt att Västervik Miljö & Energi har ett uppdrag från samhällsbyggnadsenheten att belysa Västervik.
– Vi har energieffektiv belysning i Västervik. Det är en trygghetsfaktor att det lyser, och det är även en trafiksäkerhetsfaktor.
Kommunkoncernen har treåriga kontrakt för elen, som löpande förnyas.
– Man handlar upp en liten del varje dag, så det blir väldigt trögrörliga svängningar.
Eftersom belysningen syns, blir det en elkostnad som folk lägger märke till. Om man tittar på siffrorna för december, drar den offentliga belysningen i hela Västerviks kommun ungefär 580 000 kilowattimmar. Det är 12 13 procent av kommunens totala elförbrukning under månaden.
Sedan finns det förstås belysning som inte behöver hållas tänd för trygghet och trafiksäkerhet. Som julbelysning. Men enligt Per-Erik är det inte några stora kostnader för den, då det mest är led-lampor. Han bedömer att den drar några tusen kilowattimmar per år.
Och även om det finns Västerviksbor som har synpunkter på belysningen, är det inte det som de flesta ringer till Västervik Miljö & Energi om.
– Det som folk ringer mest om är oro för elpriserna i vinter och frånkopplingar, säger Per-Erik.
Han berättar att det finns två typer av frånkoppling: en automatisk, som gäller alla, och en manuell, som bara berör vissa. Till exempel villaägare i ett visst område. Hans bedömning är att en eventuell frånkoppling inte blir längre än två timmar.