– En följd kan bli att den ena kommunen förlorar trafiken, men att den andra kommunen förbundit sig att satsa så mycket så att Gotlandstrafiken blir en dålig affär för skattebetalarna, säger han, och fortsätter:
– Vad jag vet har Västerviks kommun ingen terminal, men man kanske bedömer att man har så god ekonomi att man vill bygga en?
Enligt honom har Oskarshamn jobbat under många år för att bygga upp logistiken kring Gotlandstrafiken. Enligt honom är det viktigt med långsiktighet.
– Nu planerar vi en terminal för en kvarts miljard. Det är inget man snyter ur näsan.
Peter Wretlund säger sig vara en vän av samverkan mellan länets kommuner. Enligt honom har länets tre största städer sina givna nischer: Västervik är en stark turistkommun, Oskarshamn är starkt inom industri och logistik och Kalmar är framgångsrikt inom handel och utbildning. Kommunerna borde lägga sin energi på att utveckla sig inom de nischerna.
– Senast igår (i onsdags) satt vi kommunalråd som skolpojkar inför landshövdingen och bedyrade vikten av samverkan inom länet.
Om kommunerna ska konkurrera på vissa områden när det gäller infrastruktur, undrar Wretlund varför man ska samverka på andra.
– Man börjar fundera på Oskarshamns medverkan i uppgörelsen kring Tjustbanan.
Harald Hjalmarsson (M) tycker inte att Västervik har agerat oschysst.
– Gotlandstrafiken är inte en fråga som ska avgöras av politiker i slutna rum. En expertmyndighet ska avgöra vilket alternativ som är bäst.
Han blir upprörd att uppgörelsen där länets kommuner backar upp en upprustning av Tjustbanandragis in i debatten.
– Bråket skadar länet. Jag har varit noggrann de senaste månaderna med att inte uttala mig negativt om Oskarshamn som alternativ.
LÄS MER I FREDAGENS VT