?Varför ska Västervikselever äta fisk från hela världen??
Revisorer kritiska till kommunens arbete med miljöstrategi.
- Fisken vi äter i skolan kommer i bästa fall från Västkusten, samtidigt som vi har fiskare här i Västervik, säger Bosse Weimer, rektor på Karstorpsskolan och ansvarig för skolornas miljölag
Han tycker att kommunens dubbla budskap är ett pedagogiskt problem. Redan 1994 bildade kommunens skolor ett miljölag, som bland annat utarbetat en miljöläroplan för förskola och grundskola.
Resultatet har blivit att miljöfrågan är integrerad i undervisningen och även de allra minsta får lära sig att spara på resurserna för miljöns skull.
- Barn gör inte som vi vuxna säger utan som vi gör, säger Bosse som beklagar att ekonomin har företräde i kommunens upphandlingar.
En liknande slutsats drar revisionsfirman KPMG i en miljörevision av kommunens förvaltningar och bolag. I en slutrapport som lämnades till kommunstyrelsen i slutet av augusti framgår att kommunen inte lever upp till sina egna föresatser, fastslagna i Miljöstrategi 2000 som togs av kommunfullmäktige för två år sedan.
- Vi anser att miljöstrategin inte fått det genomslag som förväntats i kommunens verksamhet, skriver revisorerna i sin rapport.
Även tekniska nämnden har integrerat miljöstrategin i verksamheten. Men här saknas mål och åtgärder för verksamheten och därför går det inte att följa upp arbetet.
Man kan också konstatera att miljöarbetet har två delar. Dels det formella med handlingsplaner och uppföljning, dels det handfasta och konkreta.
Barn- och utbildningsnämnden brister i formaliteterna men tar igen det i praktisk handling. I skolan är miljöfrågan en del av undervisningen och två av kommunens skolor, Karstorp och Lofta, har fått utmärkelsen Grönt Flagg för sitt föredömliga miljöarbete.
Hur kan då kommunens förvaltningar och bolag bli miljövänligare? Dels genom att tänka på miljön i den dagliga verksamheten, i allt från vilka bränslen som används i kommunens fordon till källsortering, dels genom att kommunen väger in miljön i sina inköp.
Majoriteten av kommunens inköp görs centralt. Livsmedel till skola och omsorg är en av de större posterna. KPMG har studerat hur livsmedel köps in. I anbudsförfrågningarna finns ett generellt krav på ekologiskt odlat och kravmärkt. Men det är priset som slutligen fäller avgörandet. Vilket i sin tur leder till att närproducerade livsmedel faller bort och skolorna serverar fisk från hela världen med åtföljande långa transporter och miljöbelastning.
- Det är inte trovärdigt, konstaterar Bosse Weimer.
En annan iakttagelse som revisorerna gör att det personliga engagemanget från medarbetarna avgör hur miljöarbetet fungerar. Flera förvaltningar och bolag har ett eller flera miljöombud som ska driva på arbetet.
- Miljöombuden verkar dock ha en ganska låg status i organisationen och de har dessutom svårt att avsätta tid för att driva miljöfrågorna, anser revisorerna.
Revisorerna sammanfattar sin rapport med att det finns ett miljöengagemang i kommunens förvaltningar och bolag som kan hänföras till miljöstrategin. Men att kommunen inte kan uppvisa ett systematiskt planerat och rapporterat arbete.
Det saknas också konkreta beslut från kommunstyrelse och fullmäktige om hur miljöstrategin ska drivas vidare.
Rekommendationen från KPMG är att kommunen skärper till sig, vilket också skulle kunna göra Västervik till ett föredöme för andra kommuner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!