Varför saltas inte vägar på landsbygden?
Foto: HANS BRANDIN Wolter Stackelberg är kritiskt till att småvägarna på landsbygden inte saltas. Det är inte förenligt med vägverkets nollvision, olyckor händer och kommer att hända fortsättningsvis om vägarna inte saltas.
Foto:
? Jag tror inte att miljöskälen är de viktiga i sammanhanget utan att det handlar om ekonomi, säger Wolter Stackelberg. Man väljer helt cyniskt att inte salta och vet därmed att olyckor kommer att inträffa.
? När temperaturen ligger runt nollan blir det blixthalt på småvägarna också, speciellt i bergskärningar och skuggiga partier. Vägverket vet att folk kommer att köra ihjäl sig, men i skydd av miljön sparar de pengar i alla fall. Om de slutar salta måste de helt enkelt ge upp nollvisionen.
Förra veckan inträffade en singelolycka på vägen mellan Edsbruk och Ukna. Det var väldigt halt vid tillfället och det upprörde Wolter Stackelberg som ringde vägverket.
? Ett argument mot att salta på mindre vägar är att det inte har samma effekt som på vägar där trafiken är mer intensiv. Ändå kom det en saltbil direkt efter att jag talat med vägverket. Varför i så fall om det inte har någon effekt?
? Det här är också en landsbygdsfråga, ska vi få ännu sämre service? Jag vet att man som bilist ska anpassa hastigheten till rådande väglag, men hur mycket ska man begära av bilisterna.
? Jag vill ha en debatt nu, innan det inträffar någon dödsolycka på grund av osaltade vägar, säger Wolter Stackelberg. Sedan hjälper det inte att diskutera.
?Saltanvändningen i vinterväghållningen ska vara förenlig med rådande miljökrav och med vägverkets ambition att vara en miljömedveten och effektiv väghållare som sätter kunden i centrum?. Så skriver vägverket i senaste numret av tidningen Vägskälet som ges ut av vägverket region Sydost.
Idag saltas cirka 2.300 mil väg, eller 25 procent av det statliga vägnätet. Totalt 112 av 134 driftområden har vägar so msaltas. Vägar som har fler än 2.000 fordon per dygn saltas, men dessa inventeras nu för att se vilka som eventuellt kan sandas i fortsättningen.
Förutom vägar med fler än 2.000 fordon per dygn så saltas viktiga pendelvägar.
Björn Svensson, som arbetar med drift och underhåll på vägverketi Kalmar län:
? I Kalmar län gäller samma kriterier som alltid. Vi ser på vilken typ av väg det handlar om. Om där förekommer mycket pendling, tung trafik med mera. I länet är det vägar över 1.000 fordon per dygn som kan komma ifråga för saltning.
? Västervik är ett nytt driftområde från september 2004 och vinterväghållningen är upphandlad efter ett annat regelverk. Det är inte samma klassning av vägarna som tidigare. Därför kan vissa vägar, som tidigare saltades, bli utan salt, medan andra kan saltas istället. Det är regelverket som styr entreprenören, som i det här fallet är vägverket produktion i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!