Varför presterar pojkar sämre än flickor?

Förra veckan redovisades Västerviks gymnasieelevers rapport "Västervik Lyfter" om könsskillnader i måluppfyllelse inom grundskolan.  - Ett av det bästa exemplen vi sett på hur det kan gå till i en lärande organisation, säger den stolte projektledaren Jörgen Jonsson.

Foto:

Västervik2010-09-06 15:40
40 elever på Västerviks Gymnasium har under vårterminen 2010 genomfört ett projekt om könsskillnader i måluppfyllelse inom grundskolan. Förra veckan redovisades resultatet inför kommunens lärare och rektorer. - Rapporten blev bra. Vi är jättenöjda, säger Johanna Johnsson som går i tvåan på det naturvetenskapliga programmet.

Tillsammans med lärarna Peter Habbe och Kristina Holdar, sina klasskamrater och elever som tog studenten i somras har hon arbetat intensivt med enkäter, intervjuer och annan forskning för att belysa tänkbara orsaker till varför pojkar i Västerviks kommun presterar sämre betygsresultat i grundskolan än pojkar i landet i övrigt.

- Kanske är pojkarna i Västervik sämre än övriga landet för att det är en liten stad med liten mångfald. I en storstad kanske det är mer accepterat att vara en pluggis om man är kille, funderar Johanna. Vilka lösningar har ni kommit fram till?
- Att mycket hänger på läraren och att de inte ska jobba med ungdomar om de inte gillar ungdomar. Det gäller att de bryr sig och får fram motivationen hos alla, svarar Johanna. - Lärarna ska inte bara vara bra på sitt ämne utan det är lika viktigt att kunna lära ut och nå fram till eleverna också, säger Lovisa Gillsjö.

- Vi måste helt enkelt öka medvetenheten genom att bli upplysta om problemet, menar Elin Holm som tillsammans med de andra har gett fler förslag på lösningar i rapporten.

Läs mer i tisdagens tidning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om