Varför användes inte Herkulesplanen?
Västerviksbon Sven Peterson är mycket kritisk till UD:s agerande efter katastrofen i Sydostasien.
Foto: ANDERS STEINER Varför sattes inte flygvapnets Herkulesplan in direkt efter katastrofen i Sydostasien, undrar Västerviksbon Sven Peterson.
Foto:
Det undrar Västerviksbon Sven Peterson. Han hävdar att planen skulle fungera utmärkt för sjuktransporter till och från Thailand.
Försvarsmakten har fått många frågor om Herkulesplanen.
?.För rena persontransporter är Herkulesplanen inte särskilt lämpliga, menar Jan Jonsson, Försvarets vakthavande högkvarterschef.
Men Sven Petersson hävdar att det visst går att köra skadade i ett Herkulesplan.
Enligt UD är Herkulesplanen för skakgiga för att transportera skadade svenskar så långt.
?.Det stämmer inte. Det är bara falska rykten, säger Sven Peterson.
Han menar att de skadade svenskarna i Sydostasien skulle kunna åka hem i Herkulesplan, genom att lägga dem på bårar på durkytan, som är mycket stor. Det finns också mycket plats att sitta på längs sidorna.
Sven Peterson gissar att det skulle kunna gå att transportera cirka 80 skadade personer tillsammans med sjukvårdspersonal i ett Herkulesplan.
?.Det enda civila människor brukar klaga på är de sanitära tillgångarna, men de är av underordnad betydelse i det här fallet, säger Sven Peterson som är övertygad om att alla skulle acceptera att gå på toa i en hink bakom ett skynke.
Försvaret har två Herkulesplan i Sotenäs som står redo dygnet runt för regeringens behov. Sven Peterson kan inte begripa varför dessa inte användes när man förstod katastrofens omfattning.
?.Till skillnad från andra plan behöver de inte ens byggas om. De är ju gjorda för att köra skadade människor, även om det kan bli lite väl obekvämt för allvarligt skadade.
Under torsdagen gjordes de två Herkulesplanen redo på F7 i Sotenäs för att åka till Thailand med utrustning, i form av bland annat sjukvårdsmaterial, vattenreningsverk, portabla elverk, tält och kistor.
Andra förklaringar till att inte Herkulesplanen användes är att de är bullriga och att det tar tid. Men de argumenten köper inte Sven Peterson. Han tror att de allra flesta skadade och dess anhöriga hade föredragit en långsammare men omedelbar hemtransport i stället för att stanna kvar i den tropiska hettan, där de drabbas av infektioner och annat lidande i flera dagar.
Ett annat argument att inte använda Herkulesplanen är att man måste tanka fyra gånger på vägen.
?.Jämfört med ett vanligt passagerarplan så tar det max tio timmar extra att flyga ner med ett Herkulesplan. Det är ju också marginellt i sammanhanget, säger Peterson.
Sven Peterson har själv erfarenhet av Herkulesplan. Han har ett förflutet som arméchef i Strängnäs. Han har själv flugit med Herkules och han har också varit med och utbildat personal i lastning av planen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!