Vårdgarantin het potatis
Om drygt en månad, den 1 november, införs den nationella vårdgarantin som innebär att alla medborgare ska få komma till en mottagning och få beslut om vård inom tre månader. Men fortfarande står många patienter i kö för att få komma till länets olika sjukhusmottagningar.
Malin Petersson medgav och beklagade att köerna till mottagningarna ökat under den borgerliga mandatperioden. Men hon uttryckte också stolthet över att köerna till behandling och operation har halverats under samma tid. En handlingsplan har antagits av den borgerliga majoriteten och Malin Petersson delar landstingsstyrelsens ordförande Anders Anderssons (kd) uppfattning om att man i Kalmar län kommer att klara av att uppfylla vårdgarantin den 1 november.
Bland annat berättade hon att sju miljoner av de tillgänglighetspengar som länet fått av staten, fortfarande inte har fördelats.
- Jag kan inte garantera att det inte kommer att finnas några köer den 1 november men målet är att det inte ska göra det. Och om det ändå gör det så har vi ju medel kvar att skjuta till, sa Malin Petersson.
Socialdemokraternas Lena Segerberg kritiserade det faktum att köerna är olika långa för patienter i olika delar av länet.
- Det är orimligt, en likvärdig vårdkvalitet måste garanteras oavsett var i länet man bor, sa hon.
Hon fick medhåll av Malin Petersson som förklarade att hon gärna skulle se två köer i länet. En planeringskö för dem som absolut vill behandlas på sitt hemmasjukhus och en mer akut kö där patienterna godtar första bästa tid oavsett var i länet man hamnar.
Vänsterpartiets Johnny Petersson konstaterade när han såg socialdemokraternas statistik över den faktiska väntetiden till olika mottagningar att de borgerliga under sin mandatperiod inte lyckats korta köerna. Argumentet att väntetiden för att få behandling halverats, gav han inte mycket för.
- Det är inte de väntetiderna som är besvärliga, utan svårigheten att få komma till en mottagning från början. Att kön till behandling minskar är för att patienterna inte får komma till mottagningen.
Landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson slog tillbaka kritiken.
- Att kalla det för ett misslyckande när kön till behandling halverats är en skymf och ett slag i ansiktet mot sjukvårdspersonalen och de patienter som faktiskt fått vård. Dessutom har vi lyckats med detta under en av de svåraste ekonomiska situationerna som landstinget varit med om, dundrade han.
Väntetider i VästervikAndel patienter med en faktisk väntetid på mer än tre månader den 28 augusti 2005:
Medicinmottagningen: 27,1 procent
Ortopedimottagningen: 5,6 procent
Kirurgmottagningen: 20,9 procent
Medicinmottagningen: 27,1 procent
Ortopedimottagningen: 5,6 procent
Kirurgmottagningen: 20,9 procent
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!