Vårdens överskott borta

Kostnaderna ökar kraftigt för landstinget i Kalmar län. Just nu ser landstinget ut att gå mot ett nollresultat för 2016.

Kostanderna stiger. Personalbrist och dyrare mediciner driver på kostnaderna i landstinget.

Kostanderna stiger. Personalbrist och dyrare mediciner driver på kostnaderna i landstinget.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2016-06-07 16:43

Under några år såg landstingets ekonomi tämligen stabil ut med årliga överskott på i storleksordningen 130 miljoner kronor. Förra året kom trendbrottet. Pilarna vände neråt, och överskottet mer än halverades till 62 miljoner kronor.

Vid landstingsstyrelsens möte på tisdagen redovisades prognosen för 2016. Den visar på ett nollresultat.

Anledningen till den ändå dystra prognosen är att kostnaderna ökat mer än budget under början av året. Enligt prognosen kommer överdraget att bli 221 miljoner kronor vid årets slut.

– Vi har bara siffror för fyra månader, så det är svårt att förutsäga. Det är många saker som kan påverka under året både positivt och negativt, säger landstingets ekonomichef Ingeborg Eriksson Gunnarsson.

Till det som kan påverka hör skatteintäkterna, börsutvecklingen och hur många svåra fall där landstinget får köpa vård utifrån som dyker upp.

– De allra svåraste fallen, som transplantationer, kan kosta väldigt mycket pengar. Kostnaderna kan variera kraftigt från år till år, säger Ingeborg Eriksson Gunnarson.

Det är flera saker som drivit på de stigande kostnaderna:

* Dyrare mediciner. Det har kommit nya, dyra mediciner på marknaden som kostar landstinget pengar. Där väntar man på ett besked om statsbidrag till läkemedelsförmånerna. Besked från regeringen väntas senare i veckan.

* Stigande kostnader för bemanningspersonal. I norra länsdelen kostar sjuksköterskebristen pengar. Här hoppas man att den sjuksköterskeutbildning som startat i Västervik ska ge resultat på sikt.

Redan nu är ett antal besparingsåtgärder sjösatta för att man ska nå nollresultat.

– Det här är inget nytt. Landstinget arbetar redan med effektiviseringar. Vi märkte redan förra året att kostnaderna började stiga, och vi är inte ensamma. Alla landsting känner av ett stort kostnadstryck, säger Ingeborg Eriksson Gunnarsson.

Kommer det här att göra det svårt att lägga en budget som lever upp till landstingets finansiella mål för 2017?

– Ja, vi står inför ett antal utmaningar som den förändrade demografin, säger Ingeborg Eriksson Gunnarsson.

Dels handlar det om att det blir allt fler äldre i länet, dels flyktingmottagandet. I dag är det osäkert hur ersättningen från Migrationsverket ser ut för resten av året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om