Den digitala tjänsten rullades ut under förra året. Tanken var att tillgängligheten skulle öka och vården bli mer effektiv.
Nu säger Region Östergötland att man vill sätta tjänsten på paus året ut. Skälet är att trots att det är en robottjänst så har den krävt mänsklig bemanning. Den ekonomisk pressade regionen säger till Dagen Nyheter att tjänsten tagit resurser från vården och att det går snabbare att avgöra patienternas symptom på telefon.
Niklas Föghner, primärvårdsdirektör i Kalmar län, ser inte tjänsten som en resurstjuv och låter nöjd med utfallet så här långt:
– Vi har knutit tjänsten direkt till våra hälsocentraler.
Kontakten med chattboten kan sluta på flera sätt: I vissa fall med ett egenvårdsråd i andra fall med fortsatt kontakt med vården. I första hand med hälsocentralen där man är listad. Man kan även vid allvarliga fall uppmanas att ringa 112. Resultatet från chatten kan sedan användas av hälsocentralen inför kontakten med patienten.
– Vi införde tjänsten för att öka tillgängligheten. Du kanske inte har tid att söka vården på dagen. Då är det här något du kan göra på kvällen. Vi har klarat av att göra det inom befintliga resurser.
Är chatbooten patientsäker?
– Vi följer det noga. Den är säker, men inte 100 procent träffsäker. Det är vanligare att den triagerar till för hög vårdnivå. man kan säga att den är översäker.
Han lägger till att känner man sig osäker på det råd som ges så kan man alltid chatta med en sjuksköterska.