- Vi kommer i fortsättningen att genomföra djupare analyser av varje positivt prov för att ta reda på vilken typ det rör sig om, säger hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer.
Den aggressiva typen av tarmbakterien kallas 027 och har orsakat dödsfall vid lasarettet i Växjö. Inte något av fallen i Kalmar län den senaste månaden har varit av den här allvarligare typen.
Den vanliga Clostridium difficile-bakterien är vanlig, och många har den i tarmen utan att bli sjuka. Den mer aggressiva varianten producerar mer gift och ger svårare symptom. Både yngre och äldre personer kan insjukna, även om äldre och multisjuka löper störst risk. Sjukdomen utlöses i de allra flesta fall då patienten tar antbiotika för andra infektioner.
Symptomen är hög feber och kraftig diarré, ibland med blod i avföringen. Smittan sprids bland annat via kontakt med händer och kläder.
– Har man ätit antibiotika nyligen och drabbas av besvärlig diarré, då ska man höra av sig till vården. I övrigt gäller den vanliga rekommendationen om noggrann handhygien, gärna med handsprit, säger Per-Åke Jarnheimer.
Behöver man vara orolig för den här smittan?
– Nej, det tycker jag inte. Den är fortfarande väldigt ovanlig. Men det skulle inte vara bra om vi får in den här bakteriestammen i Sverige.
Vet ni varför det här utbrottet har kommit nu?
– Nej, det är jättesvårt att veta. Många kan ha fått bakterien via mat eller från någon anhörig, och sedan haft den i flera år utan att insjukna.
Den person som avled vid lasarettet i Växjö var i 85-årsåldern och insjuknade i december. Ytterligare en person i 30-årsåldern tros ha avlidit av samma orsak vid sjukhuset i slutet av november.
Att vården i Kalmar län ökar kontrollerna beror både på dödsfallen i Växjö och att förekomsten av bakterien ökat i länet.