Vårdavtal för Överum ska ses över
Politisk strid om avtal som blev för långtgående.
Vårdavtalet, som var en bred politisk uppgörelse, löper på fyra år.
Nu invänder landstingsoppositionen mot att de två läkarna dessutom fått ett generöst etableringstillstånd, som ger dem rätt att jobba var som helst i länet på landstingets bekostnad- när de fyraåriga vårdavtalen gått ut.
Landstingsoppositionen, med Anders Henriksson (s) i spetsen, går nu till hårt angrepp mot landstingsrådet Peter Johansson (m). Han borde ha känt till att avtalet blev mer omfattande än vad politikerna kommit överens om.
- Peter Johansson är ansvarig för sjukvårdsfrågor i länet, och kan inte frånsäga sig ansvar för att detta på grund av okunskap, säger Anders Henriksson.
Eftersom avtalet utökades ifrågasätter oppositionen om det är giltigt. Man kräver därför att frågan tas upp under landstingsstyrelsens beredning i nästa vecka. Nuvarande uppgörelse från 2003 garanterar inte tillgången till vård på de två orterna, vilket var landstingets syfte med privatläkarnas etablering i länet.
- Konsekvensen kan bli att läkarna inte stannar kvar i Överum och Virserum. För medborgarna innebär etableringsavtalet en merkostnad på 85-90 miljoner kronor, detta i tider när det ska sparas, säger Anders Henriksson.
Men Peter Johansson svär sig fri från ansvar. Han anser att politikerna blivit förda bakom ljuset av tjänstemännen.
- Politikerna har fattat ett beslut om ett vårdavtal, inget annat. Jag kände absolut inte till detta med tilläggsavtalet, och har inte sett etableringstillståndet.
Från oppositionens sida ser man annorlunda på saken.
- Vi är fortfarande väldigt upprörda över att avtalet kryddats, men vi har inga synpunkter på tjänstemännens agerande. Det är Peter Johanssons ansvar att se till hur det ser ut i verksamheten, säger Anders Henriksson.
Peter Johansson är däremot mycket kritisk till tjänstemännens hantering av politikernas uppdrag.
- Fanns det ett krav från läkarna på etableringstillstånd så skulle ärendet tillbaka till landstingsstyrelsen så att vi fick fatta ett nytt beslut om det. Men det har man inte gjort, säger han.
Nu vill även han att revisorerna granskar hur avtalen tillkommit och om det är juridiskt bindande.
- Är det formella fel begångna måste vi rätta till det.
Går inte avtalet att riva upp så tvingas landstinget troligen få leva med kostnaden.
- Då står vi inför ett faktum, menar Peter Johansson.
VT har förgäves sökt de tjänstemän som förhandlade med de både läkarna, men inte lyckats få en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!