Personer som via internet försöker få barn att prata om sex, klä av sig, ta bilder och göra något sexuellt framför en kamera utför brottsliga handlingar. Enligt en Sifo-undersökning, som stiftelsen Childhood presenterade i februari, har hälften av tjejerna under 15 år blivit kontaktade på internet i sexuella syften av någon de tror är en vuxen. Av pojkarna är det 18 procent.
Vi har pratat med några ungdomar bosatta i Västervik, två 19-åriga tjejer och en 17-årig kille. De säger att det är vanligt med förfrågningar om sex. Det är nästan omöjligt att vistas på nätet utan att det händer, säger den ena tjejen. Att öppna upp och prata om det är svårt.
– I fall man råkar ut för något känns det "skämmigt". Det blir en hemlighet, säger de.
Blocka och ignorera är de strategier som ungdomar använder om kontakten känns konstig eller hotfull.
– Men det kan vara ett problem, eftersom unga inte alltid kan avgöra om något är bra eller dåligt.
Ungdomarna tycker att föräldrar, skolpersonal och andra vuxna i barns närhet ska exponera och förklara vad sexuella övergrepp är för något. Lära unga att vara misstänksamma och förklara att det är brottsligt. Ställa frågor, och om det händer, hjälpa unga att anmäla.
På högstadiet Ellen Keyskolan i Västervik arbetar Mona Wiman, skolsköterska, Niklas Schön, skolkurator och Steve Johansson, socialpedagog. De utgör en del av skolans elevstöd och elevhälsoteam.
– Vi vet att det förekommer, säger Mona Wiman.
Det är dock ytterst ovanligt att en elev kommer och berättar att den blivit utsatt.
– Alla har ju tillgång till internet. Har något hänt blir det väldigt skambelagt och svårt att prata om. Vi finns här för eleverna och jobbar ständigt med att vara närvarande, skapa förtroende och att inte vara dömande, säger Steve Johansson.
På skolan pågår ett kontinuerligt arbete för att ge eleverna kunskap om internet och dess faror. Det sker på lektioner och i särskilda samtal som delar av elevhälsoteamet håller i.
– Vi trycker på att allt som läggs ut på nätet finns kvar, för alltid. Och en bild kan spridas väldigt fort, säger Niklas Schön.
Till föräldrar ger Ellen Keys elevhälsoteam rådet att visa nyfikenhet och ställa frågor om hur barnen har det på nätet. Ungefär som när man frågar hur skoldagen har varit.