Varannan herrkalsong försvinner på sjukhus

Svinnet av textilier inom landstinget i Kalmar län är enormt.
Varannan herrkalsong försvinner. Omkring 10 000 badlakan är borta.
- Vi ser badlakan i många olika sammanhang, på stränderna, och folk verkar inte bry sig, de har dem helt öppet, säger Berit Björnskiöld på Tvätteriet Västervik.

Stort svinn. Tvätterichefen Berit Björnskiöld med de textilier från landstinget som uppvisar störst svinn: 44 000 frottéhanddukar, 10 000 herrkalsonger i storlek fem, 9 800 badlakan, patientskjortor och lakan.

Stort svinn. Tvätterichefen Berit Björnskiöld med de textilier från landstinget som uppvisar störst svinn: 44 000 frottéhanddukar, 10 000 herrkalsonger i storlek fem, 9 800 badlakan, patientskjortor och lakan.

Foto:

Västervik2005-08-20 00:25
- Någon superkoll har vi inte på svinnet men vi vet att det är enormt, säger Björnskiöld. Men det finns många förklaringar till att olika artiklar försvinner. Mycket slängs på avdelningarna.
En kontroll av herrkalsonger, eller benkläder som det heter, av storklek fem visar att på den senaste femårsperioden har 1 528 kalsonger kasserats sedan de kommit till tvätteriet, de har helt enkelt varit utslitna eller trasiga.
Inköpet av kalsongerna i storlek fem under femårsperioden ligger på 11 500. Det betyder att 10 000 par kalsonger, bara i storlek fem, har försvunnit ur hanteringen.

- Omkring 50 procent av kalsonger försvinner, säger Berit Björnskiöld.
Landstinget betalar 26 kronor för varje kalsong.
Patientskjortorna är inte lika begärliga, eller har samma förmåga att försvinna som kalsonger, och det årliga svinnet uppgår till cirka 500.
När det gäller badlakan har 3 900 kasserats och inköpen uppgår till 13 700 under femårsperioden. 9 800 badlakan på drift. Många privatpersoner har dessa lakan hemma och generar sig inte att visa sig med dem offentligt. Trots att det tydligt framgår att de tillhör "Tvätteriet Västervik".
Störst svinn, sett till antal, är det på de mindre frottéhanddukarna. 8 000 har kasserats och inköpen ligger på 52 000 stycken. Ett svinn på 44 000 frottéhanddukar.
- Det kan finnas en förklaring i att man tar en handduk och torkar av med och sedan kastar den i soporna ute på avdelningarna. Personalen tycker helt enkelt att den är för skitig för att gå till tvätten, samma gäller i många fall för kalsongerna.

- Men det finns ingen tvätt som är för skitigt eller något plagg som är för slitet för att inte skickas till tvätten. Då skulle vi ha bättre koll, säger Berit Björnskiöld. Vi har informerat ute på avdelningarna men det är svårt att nå ut till alla.
- En sak som jag inte trodde försvann är lakan. 8 000 har kommit på villovägar.
Det har kasserats 9 700 lakan och inköpen ligger på 17 700.
- Kuddbehovet tycks heller aldrig ta slut.

En förklaring till svinnet är att mycket slängs som sopor när det blivit för skitigt. Annat kommer på avvägar vid transporter. Akuta patienter kommer utan kläder och går hem i landstingets kläder. Men det stora flertalet hamnar hos "kunder" som tycker att de kan gå hem i kalsongerna och även ta med sig ett badlakan.
När det gäller personalplagg finns det inte något svinn att tala om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om