Undersköterska: "Brevlådan var jätteviktig för dem"

I Västervik har var sjätte brevlåda tagits bort av Postnord. Äldreboendet Vapengränd förlorar brevlådan som är närmast dem.

Krister Rooth, 63 år, förstår att det är viktigt för äldre att ha en postlåda nära till hands: "Särskilt vid högtider tror jag att det är betydande"

Krister Rooth, 63 år, förstår att det är viktigt för äldre att ha en postlåda nära till hands: "Särskilt vid högtider tror jag att det är betydande"

Foto: Alexandra Rojas Nordqvist

Västervik2024-06-21 05:00

Det är många äldre som skickar brev regelbundet, berättar Kristina Nilsson som är undersköterska och jobbar på Vapengränds äldreboende. 

– Det var en av få aktiviteter som de äldre kunde göra själva. De gick till Coop och köpte frimärken och sen postade de breven, berättar hon. 

undefined
Innan kunde man lätt köpa frimärken på Coop och posta brev i brevlådan. Det här är något som de äldre på Vapengränd och Markörgatan saknar berättar Kristina Nilsson.
undefined
Här stod brevlådan innan Postnord tog bort den.

Efter att brevlådorna har tagits bort har de som jobbar på boendet fått åka och posta breven. Nu ligger den närmsta brevlådan vid Högöhallen. Det är dessutom den enda gula postlådan som finns i hela södra Västervik, om man inte inkluderar den vid Willys.

– Ibland får vi skjutsa de äldre till brevlådan, ifall de vill posta själva. Det påverkar deras självkänsla, berättar Kristina Nilsson.  

Boende i dessa deslar kommer nu behöva ta sig till Coop Högöhallen för att posta sina brev. Mikaela Hammarlund jobbar i butiken och berättar att det är många som kommer, särskilt kring högtiderna, för att köpa frimärken och posta sina brev. Hon tycker att det är dåligt att brevlådan på Vapengränd tas bort.

– Det är sjukt dåligt, det kommer bli ett extra irritationsmoment för personer att behöva ta sig hit. För många äldre är det dessutom långt att gå, säger hon. 

VT frågar vad västervikare tycker om att Högöhallens postlåda numera är den enda i södra Västervik. Alla som hade en åsikt om frågan tyckte att det var dåligt. Samtidigt berättade många att de inte längre brukar skicka brev. Totalt tillfrågades 12 personer.

– Jag tycket att det är lite klent, säger Krister Rooth.

undefined
Krister Rooth, 63 år, förstår att det är viktigt för äldre att ha en postlåda nära till hands: "Särskilt vid högtider tror jag att det är betydande"

I Västervik har det tagits bort 28 brevlådor och kvar finns 129 brevlådor. Exakt vilka postlådor de tagit bort vill de inte uppge. 

Nationellt ska Postnord ta bort 13 procent av Sveriges brevlådor. 

Bakgrunden till beslutet är att lådorna inte används. Postnord har genomfört en inventering där de utvärderat vilka lådor som inte används. På 14 år har antalet skickade brev minskat med 65 procent i Sverige.

– Eftersom behoven över tid förändras kommer också vårt nät av ombud och brevlådor ständigt förändras, berättar Johan Åkerström distributionschef för Postnord Västervik. 

undefined
På Vapengränds äldreboende bor det många som inte klara av att gå längre sträckor. Nu har brevlådan som de kunde gå till tagits bort.

En annan orsak till att Postnord tar bort brevlådor är att de vill minska sina körsträckor. De uppger själva att de varje dygn kör nio varv runt jorden, men att det emellanåt händer att de kör och tömmer tomma brevlådor. 

Postnord kommer dessutom behöva ta bort flera brevlådor i framtiden, säger Anders Porelius, presschef på Postnord, till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!