Var med och rösta fram Västerviks lucia

Nu presenteras årets luciakandidater. Var med och rösta fram Västerviks lucia 2016.

2. Jenny Jakobsson

2. Jenny Jakobsson

Foto: ilkka ranta

Västervik2016-11-17 05:30

Det var sex förväntansfulla tjejer som kom till Västerviks-Tidningens redaktion för fotografering och intervju i tisdags. Framför dem är några veckor av intensiv sångträning för att luciatåget ska bli så stämningsfullt det bara går. Alla är eniga om att luciatåg är vackert och mysigt. På frågan varför de vill medverka i Västerviks luciatåg säger de att det handlar om att föra traditionen vidare och sprida ljus, glädje och värme. De har sjungit en hel del tidigare och varit med i olika luciatåg. Att öva in alla sånger så de sitter ordentligt ser de fram emot. De bästa sångerna, enligt luciakandidaterna, är "En stjärna lyser så klart", "Det strålar en stjärna" och "Julen är här".

Vad känns mest nervöst för den som blir lucia tror ni?

– Att stearinet rinner i håret och bränner i nacken.

– Eller att man blir så nervös att man börjar skena.

– Eller ramlar och svimmar!

En del farhågor finns såklart, men kandidaterna ger ett moget intryck och säger att de kommer stötta den som blir lucia genom att finnas till hands och hjälpa till med det som behövs.

– Vi kommer prata, umgås och göra andningsövningar. Vi gör detta tillsammans, oavsett vem som blir lucia.

Det första officiella framträdandet är kröningen av lucia i St:Petri kyrka söndag den 11 december. Kröningen är ett samarrangemang med Svenska kyrkan, Västerviks gymnasium och Lions. Flera körer medverkar och det är vid det tillfället som lucian får sin krona tänd. Nästa punkt på programmet är den 13 december då lucian och tärnorna gästar vårdinstitutioner och arbetsplatser i Västervik.

– De kommer att besöka 29 olika platser med början klocka sju. Klockan 17 är det möjligt för allmänheten att se och höra luciatåget på Spötorget, säger Kurt Hellström, som är ordförande i Lions luciakommitté.

Om vädret tillåter kommer luciatåget vandra längs Storgatan också.

– Sist sjunger de för guldsmederna som skänkt halssmycket till lucian och armbanden till tärnorna, säger Berit Svanbom från Lions.

Luciakommittén framhåller värdet i att hålla repertoaren klassik och fortsätta med de traditionella sångerna.

– Det är verkligen rörande att se hur publiken uppskattar sångerna och sjunger med, säger Lotta Hellström.

Förtjänsten från luciatågets framträdanden går oavkortat till Lions hjälpverksamhet både lokalt och internationellt.

Röstningen görs via talong från papperstidningen eller här på www.vt.se/lucia2016 och pågår fram till den 30 november.

Därför firar vi Lucia

Namnet Lucia kommer från latinets lux som betyder ljus.

Lucian fick sin nuvarande karaktär efter en tävling i Stockholms Dagblad 1927. Hon gick i en procession genom staden med elektriska ljus i håret. Tävlingen spred sig till andra tidningar och kom på så sätt ut i offentligheten.

Första gången vi hörde talas om lussebruden som kommer med en bricka på luciamorgonen är år 1764 på en gård norr om Skövde. I mitten av 1800-talet spreds seden vidare till universitetsstäderna. På 1890-talet startades luciafirande på Skansen för att visa olika festseder.

Legenden om helgonet Sankta Lucia härstammar från Sicilien. Hon skulle brännas på bål för sin kristna tro, men elden kunde inte skada henne. Sankta Lucia är de synskadades helgon.

Källa: nordiskamuseet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om