Vår historia smakar korn och surkål

Vad åt man på Öland och i östra Småland för 200 år sedan? Och varför? Det ska dokumenteras i en bok om vår smakhistoria.

Mattradition. Rågen har en vikitg historisk del av matkulturen från östra Småland och Öland. Nu ska vår mathistoria dokumenteras i en bok.

Mattradition. Rågen har en vikitg historisk del av matkulturen från östra Småland och Öland. Nu ska vår mathistoria dokumenteras i en bok.

Foto: Tommy Söderlund

Västervik2016-04-06 13:00

Maria Malmlöf, tidigare länsmuseichef i Kalmar, jobbar på Länsstyrelsen i Stockholm och hon har fått i uppdrag att sammanställa smakerna från östra Småland och Öland. Hon ska ta reda på varför maten såg ut och smakade som den gjorde här i vår region.

– Det kunde bero på klimatet och jorden men också på de kulturella sätten att ta hand om skörden, säger hon.

Dokumentationen ska sträcka sig över 1800- och 1900-talet. I början av 1800-talet åt större delen av folket i Sverige en väldigt ensidig kost och hur den såg ut skilde sig åt beroende på i vilken region man levde. Vår region var, om man ser till dagens matmode, väldigt trendig.

– Här åt man mycket skållat surdegsrågbröd och surkål och drack öl till. Det stämmer bra överens med vad man äter på Södermalm i dag.

Utöver råg och kål så har fisket spelat stor roll för regionens mattradition. Även fläskkött, den småländska prästosten och ostkakan var viktiga smaker.

Förr dokumenterade man inte maten och om någon skrev något om vad man åt så var det en ren tillfällighet. Maria Malmlöf tror att det har med ansvarsfördelningen att göra.

– Maten var kvinnans del. Det finns många beskrivningar av hur man slipade en lie men om kvinnornas områden finns väldigt lite information tyvärr.

Slutresultatet ska bli en bok om maten från östra Småland och Öland. Maria Malmlöf har till slutet av september på sig att skriva ett manus och målgruppen är alla som jobbar med jord- och lantbruk, restauranger och caféer.

– Det handlar om storytelling, att kunna berätta om maten och historian. Det blir roligare att äta om man vet mer om maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om