Var fjärde barn har upplevt mobbning

En färsk undersökning av alla kommunens skolor visar att var fjärde elev någon gång känt sig mobbad. 15 procent av skolbarnen är rädda för någon annan i elev i skolan.

Foto:

Västervik2007-11-22 00:06
- Det är ett stort problem, vi kan absolut inte vara nöjda förrän alla trivs bra. Det säger Esbjörn Grandalen på barn- och utbildningskontoret. Det är han som har genomfört enkätundersökningen i kommunens grund- och gymnasieskolor. Andelen positiva svar på de 13 frågornas är övervägande och varierar mellan 86-98 procent. Men det som är oroande är att många barn säger att de någon gång upplevt mobbning, blivit kränkta eller är rädda för någon i skolan. 15 procent av eleverna säger att det finns andra elever som de vid upprepade tillfällen är rädda för. Fritextsvaren visar att det inte behöver vara någon särskild incident som ligger bakom rädslan, det går alltså inte att dra slutsatsen att dessa elever har någon faktisk anledning att vara rädda. På frågorna om det förekommer kränkande behandling och mobbning på din skola och om du själv blivit utsatt svarar 23, respektive 24 procent av barnen ja på båda frågorna. - Det är en liten paradox att 95 procent säger att de trivs i skolan, kan man trivas om man är mobbad? Man kan säga att det blir lite ologiskt, därför ska vi arbeta vidare med enkäten. - Resultaten gäller mer än en viss tid och kanske inte bara skolan, det kan vara en förklaring. Var gränsen för mobbning och kränkning går är också svårt att tolka. - Det som sker i vardagen, som till exempel ett litet bråk, kan upplevas som kränkande för en del. Vissa saker skulle vi vuxna inte kalla mobbning, men det är elevernas uppfattning och de måste tas på allvar. Nu går bollen över till rektorerna, enkätsvaren skickas tillbaka till varje skola. - Varje rektor får sitt resultat och det är deras ansvar att se till att det inte förekommer någon kränkande behandling på skolorna. Alla rektorer har en plan och rutiner att följa när problemet kommer till deras kännedom, säger Esbjörn Grandalen. Mobbning är ett nationellt problem och det ser ut som Västervik följer rikssnittet. - Vi ligger lika, det här är inget unikt för Västervik. Men bortser vi från mobbningssiffrorna ligger vi högt på trivsel och trygghet.
Varje år undersöker barn- och utbildningskontoret hur skoleleverna upplever sin skola. 431 barn i årskurs två, fem och nio tillfrågades.Förut har man använt sig av kvalitetsredovisningssystemet Cockpit, men i år har man utvecklat det och lagt till frågor om kränkande behandling. De flesta elever trivs i skolan, 85-98 procent av svaren är positiva. 94,2 procent av barnen i årskurs fem anger att de vuxna i skolan bryr sig om dem. 92,4 procent säger att det är en bra stämning på skolan. 95,2 procent trivs i skolan. 97,4 procent av barnen anger att lärarna bemöter dem på ett positivt sätt. 15 procent säger att det finns andra elever som de är rädda för. 23 procent att det förekommer kränkande behandling på skolan och 24 procent säger att de själva blivit utsatta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om