Ny serie: När våld och hot om våld blivit vardagsmat

Varje år dödas ungefär 15 kvinnor i Sverige av en nuvarande eller före detta partner, enligt Brottsförebyggande rådet. Betydligt fler lever med hot om våld och faktiskt våld som en del av sin vardag. Under de närmaste veckorna kommer vi att sätta ljus på samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor.

I Västervik har under den senaste femårsperioden två kvinnor fallit offer för dödligt våld, där gärningsmannen varit en partner eller före detta partner: Dzemilje Ramadan, 2017, och Jennie Tholander 2019.

I Västervik har under den senaste femårsperioden två kvinnor fallit offer för dödligt våld, där gärningsmannen varit en partner eller före detta partner: Dzemilje Ramadan, 2017, och Jennie Tholander 2019.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västervik2022-02-18 19:30

Våld mot kvinnor

Det dödliga våldet mot kvinnor, som ofta är kulmen på en lång period av hot och våld, är den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Nära hälften av brotten har föregåtts av tidigare anmälningar till polisen. Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid tyder forskningen på att det största bakomliggande motivet är den våldsamme mannens behov av kontroll över kvinnan. Brotten begås ofta i samband med en separation.

Under pandemiåret 2020 konstaterades 17 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en par­relation. 

Samma år var det absolut vanligast att anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor enligt anmälan hade begåtts av en för brottsoffret bekant person (80 procent). I Västerviks kommun gjordes det här året 81 anmälningar gällande våld i nära relation, varav majoriteten rörde kvinnofridsbrott. Alltså en var femte dag, drygt. Ungefär samma antal även åren dessförinnan (se faktaruta).

I en serie artiklar kommer vi nu att belysa ämnet mäns våld mot kvinnor utifrån olika perspektiv. Du kommer att få möta dem som har utsatts, de som ska stötta brottsoffren i vår kommun liksom dem som jobbar med de brottsdömda för att försöka få stopp på våldet. Ett hundratal av de 268 intagna på Västerviksanstalten avtjänar straff för just den här typen av brott.

Vi börjar med att dyka rakt ner i några tingsrättsdomar. Det är skrämmande läsning. Men en del av verkligheten. Och därför väljer vi att publicera materialet.

Anmälningar och domar

Anmälda ärenden om grov kvinnofridskränkning och relationsrelaterade fall av misshandel:

2017: 19 510 (riket), 76 (Västervik)

2018: 19 877 (riket), 71 (Västervik)

2019: 20 065 (riket), 74 (Västervik)

2020: 20 986 (riket), 81 (Västervik)

2021 års siffror är fortfarande preliminära.

Under 2020 föll 140 domar i Sverige med brottsrubriceringen Grov kvinnofridskränkning. 123 resulterade i fängelsestraff för gärningsmannen. 

2019 var motsvarande siffror 155 respektive 135.

Källa: BRÅ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!