Vapenfrågan som klyver jägarna

"Jag är kluven i frågan, men jag tycker inte vapnet passar in i jaktsammanhang”, säger vapenhandlaren Tom Josefsson.

"Det känns inte rätt, etiskt sätt. Men som handlare behöver vi inkomster", säger Tom Josefsson, en av ägarna till Jaktia i Västervik.

"Det känns inte rätt, etiskt sätt. Men som handlare behöver vi inkomster", säger Tom Josefsson, en av ägarna till Jaktia i Västervik.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2023-12-28 18:00

Frågan är fortfarande het sedan Naturvårdsverket, 1 augusti, tog bort kravet på att halvautomatiska jaktvapen inte får ha militärt utseende eller ursprung.

– Det är en väldigt känslig fråga. Det har absolut varit många frågor här, många är nyfikna och intresserade av att handla, säger Tom Josefsson på Jaktia, kommunens enda vapenhandel.

Han är inte helt klar över hur han kommer att göra. Sälja bössorna eller neka kunderna.

– Det känns inte rätt, etiskt sett. Men som handlare behöver vi inkomster.

Har ni nekat några kunder hittills?

– Nej. Vi har resonerat och rekommenderat andra lämpligare vapen för jakt. Vi har inga sådana hemma i lager på hyllan, svarar Tom Josefsson.

undefined
Ett gevär av AR-15-typ. Ett av de vapen som är godkänt med de nya reglerna. Vapnet på bilden är amerikanskt och kan skilja sig i vissa detaljer från de som säljs i Sverige. Bland annat kan pipans längd skilja sig.

De halvautomatiska militärlika vapnen som nu tillåts har kaliber 7,62 millimeter, som är lämpad för allt vilt, från älg till rådjurskid.

De finns i ett tiotal fabrikat och priset kan variera från 18 000 till 60 000 kronor.

– Funktionen är densamma som de "gamla klassiska" vapnen. Skillnaden nu är ett pistolgrepp, vikbar kolv, tangenter och lång skena. De kan användas med en hand i midjehöjd, förklarar Josefsson.

För att få använda dem i jakt krävs en godkänd jägarexamen och det är Polismyndigheten som utfärdar tillstånd att inneha vapnet.

– Enklaste vägen är en intensivkurs, fredag till söndag, och att köpa geväret på nätet, berättar Josefsson.

Butikskedjan Jaktia vill sälja när marknaden öppnas upp, men butiken i Västervik tvekar.

– Vi har inte sagt nej och inte sagt ja. Vi tar det försiktigt från fall till fall. Efter mars månad kommer vi ta ett beslut om hur vi ska göra. Personligen tycker jag att det är ett onödigt vapen att släppa på jaktlicens, då det verkligen inte tillför någonting som inte tidigare godkända vapentyper för jakt klarar av. 

Enligt Dagens Nyheter har Polisen beviljat drygt 2 500 licenser för halvautomatiska vapen för jakt, mellan 1 augusti och 18 oktober. En stor ökning jämfört med 900 samma period förra året.

– Ett argument vi ofta hör är att man gärna söker jaktlicens på vapnet då man även får använda det i sportskytte. Det kanske hade varit lämpligare att justera regelverket för sportskytte, så det hade underlättat för alla seriösa och duktiga sportskyttar i Sverige, tycker Josefsson.

undefined
Ett klassiskt jaktgevär laddas vid rådjursjakt. Arkivbild.

För Svenska Jägareförbundet är det en laddad fråga och det har varit höga röster både för och emot. Många tycker att det sänder fel signaler till allmänheten när Sverige ska anpassas till den internationella omgivningen.

Sonja Gustafsson, som själv varit med och jagat sedan hon var liten, är med i styrelsen för Västerviks södra jaktvårdskrets och aktiv i nätverket JAQT, Jagande aktiva qvinnor i tiden. Hon har en bestämd åsikt om vapnet.

– Jag blev förvånad. Det är konstigt att det tillåts i jakt. Jag tycker att det är viktigt att det ska synas att det är ett jaktvapen. Att blanda in militära vapen kan lätt skapa missuppfattningar. Jag har inte sett någon jaga med det vapnet och jag hoppas att det inte kommer till skogen, säger Sonja Gustafsson.

undefined
Bill Nelson från Vimmerby, ordförande i Jägareförbundet i Kalmar län, har inte stött på de militärliknande bössorna.

Bill Nelson från Vimmerby är sedan 2020 ordförande för Jägareförbundet i Kalmar län. För honom är det ingen stor fråga och han har inte hört om att någon jagat med den vapentypen.

– Grunden i jakten är att träna på att kunna hantera sitt inskjutna vapen med precision, säger Bill.

Han har själv kvar sin älgstudsare Carl Gustaf från 70-talet med träkolv.

– Jag tycker att ett vapen ska vara vackert. Sedan kan det vara praktiskt med syntetiskt material i stället, tycker Nelson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!