Vapengränd en förebild för andra

Personalen på Vapengränd i Västervik tillbringar mer tid med de gamla, men stressar mindre. Och de gamla har fått mer att säga till om. Nu ska modellen spridas även till övriga delar av kommunen.

Gösta Andersson och Ingeborg Thörngren är nöjda med att det inte är så många olika anställda som kommer och hjälper dem nu. Bakom rullstolen ses Lemane Hasangiekaj, som annars brukar hjälpa Gösta.

Gösta Andersson och Ingeborg Thörngren är nöjda med att det inte är så många olika anställda som kommer och hjälper dem nu. Bakom rullstolen ses Lemane Hasangiekaj, som annars brukar hjälpa Gösta.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-02-09 00:06
Det låter nästan för bra för att vara sant. Men på Vapengränd har personalen lyckats med att få en bättre arbetsmiljö, med mindre stress, samtidigt som de hinner mer än tidigare.Förra våren startade ett projekt med brukarinflytande i hemtjänsten. Projektet, som nu har permanentats, har successivt utvidgats till att omfatta fler brukare och anställda. På sikt ska även det särskilda boendet på Vapengränd omfattas.Initiativet kom från enhetschefen, Annica Mässing.Hon har jobbat i kommunens äldreomsorg sedan 1985, och vet att personalen är duktig. Samtidigt har hon mött folk med en negativ bild av hemtjänstpersonal: de är så många, de bara springer och de får inte göra något.Förr var det ständiga diskussioner om vad de fick göra och inte, vad som ingick i den beviljade insatsen. Riktlinjerna fick styra. Men alla följde dem inte, vilket skapade splittring i grupperna.Annica Mässing funderade på vad man kunde göra åt detta, och konsulterade bland andra sin kollega, personalhandledaren Carina Petersson. Det mynnade ut i ett projekt.Vapengränd, som nu har blivit en förebild och inspirerar andra, har i och med det nya arbetssättet fått både en gladare personal och mer nöjda brukare. Även de anhöriga är positiva.Hemligheten ligger i att personalen fokuserar på tiden, inte på själva insatsen. Om det finns en timme avsatt för morgonbestyren, får brukaren hela den timmen. Blir det tid "över", åker inte personalen iväg, utan gör något annat i stället.Borta är de stränga reglerna. Finns det tid, kan de gamla mycket väl få hjälp med enkla småsaker som personalen förr alltid fick säga nej till.Tidigare tog personalen aldrig emot kaffe och fikabröd. Nu finns inget hinder för det.Om brukaren vill det, och själv kan delta i arbetet, händer det att personalen både bakar och lagar mat. Gamla favoritrecept kan plockas fram.- Det tar inte så lång tid att laga mat, som man trodde innan, säger Laura Bladström, undersköterska.- Jag tror att de flesta tycker att det är roligare att jobba, eftersom det är mer som är tillåtet, säger Mässing.Carina Petersson konstaterar att det kan vara ett stort steg för många att våga uttrycka sina önskemål. Tidigare har de bara accepterat hur det var. Men de håller på att vänja sig.
Brukarinflytande
Med bättre planering och tydligare ansvar, hinner personalen mer. Jobbet blir samtidigt mindre stressigt och rörigt.Eftersom personalen hinner mer, får brukarna ökad valfrihet utan att nödvändigtvis behöva välja bort något.Det krävs inte mer resurser, utan en omfördelning. Fokus ligger på tiden, inte på insatsen.Personalen jobbar längre pass, eftersom de följer "sina" brukare under dagen.Näst på tur att införa systemet är en hemtjänstgrupp på enheten Ludvigsborg, som börjar den 9 februari. Dalsgården i Gunnebo är också på gång med detta i hemtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om