Väntat resultat av forskningsprojekt

Västervik2005-04-11 00:25
På Stegeholmshälsan (företagshälsan) är man inte förvånad över resultatet av SKTF:s och Umeå universitets forskningsprojekt, Kultur för ett friskare liv. VD:n Bengt Nylander tror att en nyckelfaktor i projektet handlar om gemenskap.
- De som ingått i undersökningen har ju gjort allting tillsammans i grupper. Och det tror jag är det väsentliga i sammanhanget. Kan man förbättra gemenskapen på en arbetsplats så ökar ju trivseln och alla mår bättre. Då har det nog egentligen mindre betydelse vad det är man ägnar sig åt. Sedan kan jag ju personligen tycka att kulturen är en livsbefrämjande faktor i stort.
Bengt Nylander anser att forskningsprojektet visar på redan ganska självklara fakta. Att exempelvis uppmärksamhetsförmågan kan skärpas genom kulturell aktivitet tycker han är logiskt och naturligt.
- Att få nya infallsvinklar för sitt tänkande är ju nyttigt, och att litteraturen ger en rikare tankevärld är ju självklart, framför allt om man diskuterar den med andra.
Stegeholmshälsan arbetar dock inte konkret med att främja kulturaktiviteter i ett hälsosyfte.
- Skattereglerna lägger hinder i vägen för det. Statsmakterna borde fundera över om de vill att den typen av aktiviteter ska främjas eller inte, eftersom det kostar på för dem som gör det. För närvarande kan kultursponsring innebära negativa skatteeffekter.

Han tycker inte att friskvårdstimmen ska kunna användas för kulturell aktivitet.
- Min personliga reflektion är att det är den fysiska aktiviteten som är själva tanken med friskvårdstimmen. Däremot tycker jag att företagsledarna gärna kan främja och på olika sätt prioritera sidoaktiviteter av kulturell art, såsom körer, konstklubbar och dylikt.

Eva-Lena Fungmark, som är ordförande i folkhälso- och miljöutskottet i Kalmar läns landsting, är inte heller hon förvånad över forskningsprojektets resultat.
- Den mentala biten är förmodligen lika viktig för vår hälsa och vårt välbefinnande som motion och kost, säger hon.
Hon tycker att den här aspekten borde beaktas i den folkhälsopolitiska planen som landstinget arbetar med för att styra hälsoutvecklingen i Kalmar län i rätt riktning.
- Det här kan ju vara ett sätt att minska sjukskrivningstalen, säger hon.
Till skillnad från Bengt Nylander tycker hon att friskvårdstimmen borde kunna användas även till kulturella aktiviteter, vilket den inte gör i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om